Index Vakbarát Hírportál

Többé már nem belgák a belga terroristák

2022. február 14., hétfő 13:18

Belgium tizenhárom terroristát fosztott meg állampolgárságától, amiért korábban dzsihadista csoportokhoz csatlakoztak Szíriában és Afganisztánban – írja az MTI a La Libre Belgique belga napilap nyomán.

A brüsszeli fellebbviteli bíróság két éven belül ötödik alkalommal döntött terroristacsoportokhoz csatlakozó fiatalok belga állampolgárságának megvonásáról.

idáig 52 embert érint iLYEN BÍRÓSÁGI DÖNTÉS.

A többségében belga–marokkói kettős állampolgársággal rendelkező férfiakat korábban jogerősen tizenöt, tíz, valamint hét év börtönbüntetésre ítélték Belgiumban. Az állampolgárság elvesztése olyan esetben lehetséges, ha az érintett kettős állampolgársággal rendelkezik.

Az elítéltek távollétében hozott döntést a bíróság azzal indokolta, hogy az érintettek „nem teljesítették állampolgári kötelességeiket”.

A tizenhárom férfi közül tizenketten 2012 decembere és 2014 decembere között csatlakoztak dzsihadista csoportokhoz Szíriában. A tizenharmadik egy Afganisztánban tevékenykedő terroristasejt tagjává vált 2007-ben. A bíróság azt feltételezi, hogy majdnem mindannyian meghaltak, noha erre nincs hivatalos bizonyíték.

Az állampolgári nyilvántartásból törölt tizenhárom embernek nyolc nap áll rendelkezésére, hogy fellebbezést nyújtson be az intézkedés ellen.

Rovatok