Index Vakbarát Hírportál

Látványosan kerülik a repülőgépek Ukrajnát

2022. február 14., hétfő 09:24

Nem biztosítják az ukrán légtéren áthaladó repülőgépeket a nemzetközi biztosítótársaságok február 14-től, ezért a nagy légitársaságok a járatok felfüggesztése vagy törlése mellett döntöttek.

Mások mellett a brit viszontbiztosítási vállalat, a Lloyds is bejelentette: a háborús fenyegetettség megnövekedése miatt ideiglenesen felfüggeszti az Ukrajna légterében közlekedő repülőgépek biztosítási fedezetét. 

Ez azt jelenti, hogy az ukrán légitársaságok, amelyek szinte minden repülőgépüket lízingelik, nem tudnak saját országuk fölött légi forgalmat bonyolítani. 

Több európai légitársaság, köztük a Lufthansa, a Swiss, az Austrian Airlines és a KLM is átszervezte ukrajnai járatainak menetrendjét, hogy repülőgépeik és személyzetük ne éjszakázzon Kijevben, hanem rövid fordulóidővel hagyják el a várost, a fokozódó orosz–ukrán-konfliktus miatt – írja az AIRportal

A holland KLM február 12-én bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti ukrajnai járatait, már a szombat esti gép sem indult el Kijevbe. Ugyanazon a napon az ukrán SkyUp már nem tudta egyik utasszállítóját Ukrajnában letenni, ugyanis a cég, amelytől a SkyUp bérli a gépet, a légitársaságot arra kötelezte, hogy Moldovába irányítsa át a járatot.

Az ukrán hatóságok mindazonáltal nem látják indokoltnak, hogy lezárják az ország légterét.

Orosz katonai helikopterek vonulnak
az ukrán határhoz

A FlightRadar24 élő légforgalmi közvetítése alapján az amerikaiak árgus szemekkel követik a fejleményeket, nagy valószínűséggel egy pilóta nélküli drónrepülő (RQ-4 Global Hawk) bejárta azokat a területeket Ukrajna felett, ahonnan az orosz támadást várják. 

Ugyancsak a légijáratokat nyomon követő honlapon látszik, hogy egy teljesen azonosítatlan repülőgép tart Dél-Ukrajna felé. 

Ha már a repülésnél tartunk, egyre több felvétel jelenik meg arról, hogy orosz katonai helikopterek vonulnak a kelet-ukrajnai határ orosz oldalára, valamint egy Minszk közelében található repülőtérre. 

Eközben már a magyar Konzuli Szolgálat is vörös besorolást adott Ukrajnának, így nem ajánlják a kelet-európai országba történő utazást a magyar állampolgároknak. A szolgálat felhívja a figyelmet: 

amennyiben az Ukrajnába történő utazás mellett döntenének, regisztráljanak konzuli védelemre. Jóllehet, a konzuli szolgálat így sem tudja feltétlenül garantálni a segítségnyújtást. 

Nem úgy tűnik, hogy a Budapestről Kijevbe járatokat üzemeltető Wizz Air egyelőre aggódna. A RyanAirhez hasonlóan a magyar diszkont-légitársaság honlapján még lehet jegyeket váltani az ukrán fővárosba erre a hétre. 

Menekülnek az oligarchák

A támadás lehetőségétől nemcsak külföldi országok tartanak, hanem úgy tűnik, az ukrajnai oligarchák is. Az Ukrainska Pravda repülési adatokra hivatkozva azt jelentette, hogy olyan befolyásos gazdasági szereplők is elhagyták az országot, mint a Donyec-medence egykori „fejedelme”, Rinat Ahmetov, a szakadár kézre jutott Donyeckből Kijevbe menekült Sahtar (Bányász) labdarúgócsapat tulajdonosa. 

Mintegy húsz charterjárat és magángép hagyta el Ukrajnát csak vasárnap. Az egyik ilyen repülőn egy ellenzéki színekben politizáló milliárdos bérelte ki, állítólag a párttársainak és azok családtagjainak.

(AIRportal/Ukrainska Pravda/MTI)

(Borítókép: Flightradar24)

Rovatok