Index Vakbarát Hírportál

Gyerekek és felnőttek haltak meg egy háztűzben Franciaországban

2022. február 14., hétfő 17:55

A katasztrófa a földszinten található kisboltban vagy gyorsbüfében történt, ismeretlen eredetű robbanás okozta.

A tragédia hétfőre virradó éjjel fél 2-kor történt a Perpignan városától 15 kilométerre található Saint-Laurent-de-la-Salanque település központjának egyik kétemeletes épületében.

A tűzoltók reggel öt ember holttestét találták meg a kiégett lakások romjai között, és a délutáni, még mindig nem végleges adatok szerint a halálos áldozatok száma hétre emelkedett, köztük több gyermek is van – közölte Jean-David Cavaillé helyi ügyész.

A helyi tudósítások egy súlyos és tucatnyi könnyebb sérültről is beszámoltak.

Menekülés közben kiugrott az ablakon

A súlyos sérült egy 27 éves férfi, aki kiugrott egy első emeleti ablakból, amikor felcsaptak a lángok. Őt jelenleg kórházban ápolják. A könnyebb sérültek füstmérgezést szenvedtek. A túlélőkkel és a tanúkkal pszichológusok foglalkoznak a helyszínen.

A nyomozás megkezdődött a földszinten történt robbanás pontos okainak megállapítására.

Tizenegy lakás égett ki

A két épületben 11 lakás égett ki. Az épület előtt gázpalackokat találtak a rendőrök, de egyelőre nem ismeretes, hogy azok okozták-e a robbanást.

Egy erős robbanást lehetett hallani, aztán hatalmas lángokat lehetett látni

– mondta az AFP hírügynökségnek egy szemtanú, aki a szemben lévő épületben lakik. Közlése szerint ezután kiáltásokat hallottak, az utca szemben lévő oldalán a kirakatok betörtek. A tűz a kisboltban vagy a mellette található gyorsbüfében ütött ki a földszinten. A gyorsbüfében vasárnap délután munkálatokat végeztek.

A tanút az utca többi lakójához hasonlóan a tűzoltók a tízezer lakosú település dísztermében helyezték el. Az önkormányzat közölte, hogy a megrongálódott épületben élőknek a település szállást biztosít.

Az ügyészség szándékos gyújtogatás gyanújával indított eljárást. Gérald Darmanin belügyminiszter jelezte, hogy a helyszínre látogat.

(Borítókép: A mentőcsapatok az eltűnt lakosok után kutatnak a romok között Saint-Laurent-de-la-Salanque-ban 2022. február 14-én. Fotó:  RAYMOND ROIG / AFP)

Rovatok