Index Vakbarát Hírportál

Valentin-napi oltásellenes tüntetést terveztek Brüsszelben

2022. február 14., hétfő 12:51

A kanadai példa alapján kezdett el szerveződni az úgynevezett szabadságkonvoj nevű mozgalom a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések ellen. A konvoj hétfőn Párizsból Brüsszelbe akar átvonulni.

Február 14-én tervezett továbbvonulni Párizsból az egyesült oltásellenes tüntetők csoportja Brüsszelbe – írja a Politico.

A brüsszeli rendőrség készenlétben áll, és a belga elhárítás nem várt lépésekre is igyekezett felkészülni, mert

a titokban szerveződött csoport terveiről pontos adatokat nem tudnak közölni.

A tüntetéseket a brüsszeli vezetés elutasította.

Úgy döntöttünk Annelies Verlinden belügyminiszterrel és Rudi Vervoort miniszterelnökkel, hogy betiltjuk a szabadságkonvojt

mondta el Brüsszel polgármestere, Philippe Close (PS).

A tüntetés legfőbb célja természetesen az, hogy milyen nagyobb ellenállást tanúsítson a nemzeti kormányok és az Európai Unió koronavírus elleni intézkedéseire válaszul.

Bár Párizs vezetése is már betiltotta a tüntetést a francia fővárosban, mégis 27 különböző országból érkeznek demonstrálók a belga fővárosba. Ez bizonyára azért tűnik ennyire zökkenőmentesnek, mert 

emberek tízezrei szervezték a megmozdulást olyan titkosított üzenetküldő szolgáltatásokon keresztül, mint például a Telegram.

A brüsszeli rendőrség igyekszik a közösségi médiában megjelenő híreket és fejleményeket folyamatosan számontartani. A Europeans United for Freedom nevű európai hálózat – amely a múlt hónapban egy brüsszeli tiltakozást már szervezett a koronavírus-korlátozások ellen – is támogatja a demonstrációt. A csoport elnöke, Tom Meert elmondta, hogy nem ők szervezték a hétfői tüntetést, viszont mindenképp reklámozni kívánták azt.

A tüntetést szervező csoportok valószínűleg kapcsolatban állnak a Kanadában tiltakozó tüntetőkkel is,

 így képesek – „hitelesen” – irányítani azokat az embereket, akik ellenzik a járványellenes intézkedéseket.

Valójában a kanadai események gondolkodás nélküli másolása olyan problémákat jelenthet, amelyek még elterjedtebbé teszik az összeesküvés-elméleteket és az egyértelmű félretájékoztatást. Ez pedig a járványvédelemben igen kockázatos lépésnek számít.

(Borítókép: oltásellenes tüntetők Kanadában 2022. február 8-án. Fotó: Blair Gable / Reuters)

Rovatok