Index Vakbarát Hírportál

A baloldali politikus szerint tíz év múlva megszűnik a demokrácia Amerikában

2022. február 15., kedd 19:35

Alexandria Ocasio-Cortez, a Demokrata Párt amerikai szemlélettel szélső balos New York-i képviselője szerint az amerikai konzervatív tömörülés, a Republikánus Párt olyan nyomást gyakorol az ország politikai rendszerére, amely azt veszélyezteti, hogy az Egyesült Államokban egy évtizeden belül megszűnik a demokrácia intézménye.

A New Yorkernek adott interjújában egyebek mellett arról beszélt, hogy a republikánus többségű állami törvényhozások korlátozták a választói jogokat, ami szerinte a demokrácia ellen indított offenzíva részét képezi. 

Ocasio-Cortez különösen nehezményezi, hogy saját pártjának tagjai hiúsították meg a kongresszusban Joe Biden elnök tervét arra, hogy Washington szövetségi szinten szabályozza a választási törvényt, hogy minden államban ugyanazok a feltételek legyenek.

Ugyanis ez az állami törvényhozás jogkörébe tartozik, az utóbbi időben azonban több – nem meglepően déli – állam olyan változtatásokat eszközölt választási szabályaiban, amelyek kritikusok szerint megnehezítik sokak számára a szavazást, sok esetben pont a nem fehéreket sújtva, akik hagyományosan demokrata szavazók.

Őszintén, ez egy majomparádé!

– véleményezte a fiatal politikus. 

Szerinte fehér nacionalista, reakciós politika kezdi ellepni a tömegeket, ami része egy kifinomult tervnek arra, hogy az amerikai politikai rendszert megfossza demokratikus jellegétől. Ocasio-Cortez tart attól, hogy visszatér a Jim Crow-időszak. A Jim Crow törvényeket a késői 19. és a korai 20. században hozták az akkor demokrata többségű törvényhozások főként a déli államokban. Ezek előírták a feketék szegregációját, és egészen a polgárjogi mozgalom végéig alkalmazták őket. A törvények a feketék rasszista karikatúrájáról kapták a nevüket.

(The Guardian)

Rovatok