Index Vakbarát Hírportál

Visszarendelték csapataikat az oroszok, de lehet, hogy mindez csak blöff

2022. február 15., kedd 11:04

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, hogy bizonyos alakulatok befejezték tervezett gyakorlatukat, és a mai nappal visszaindulnak a helyőrségekbe.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivőjének szavait az Interfax hírügynökség idézte. Igor Konasenkov szerint

a déli és a nyugati katonai körzetben befejeződtek a gyakorlatok, az egységek már a vasúti szerelvényekre és teherautókra pakolják a felszerelést, majd visszaindulnak a laktanyákba.

Ugyanakkor a gyalogság elvonulása is megkezdődik. A szóvivő egyben megerősítette, hogy bizonyos hadgyakorlatok a terveknek megfelelően folytatódnak, és ezekben az orosz fegyvernemek mindegyike, tehát a szárazföldi, a légi és a tengeri egységek is részt vesznek.

A hidegháború befejezése óta a legnagyobb szabású orosz–belorusz hadgyakorlat jelenleg is tart, és február 20-án fejeződik be. Abban mintegy 30 ezer orosz katona vesz részt a beloruszok mellett. Az orosz–ukrán határ mentén pedig mintegy 130 ezer orosz katonát vontak össze az elmúlt hónapokban. 

Konasenkov azt is közölte, hogy Belaruszban a Szövetséges Eltökéltség – 2022 kódnevű hadgyakorlat utolsó szakaszában, február 19-én, a Minszkben akkreditált katonai attasék megfigyelőként vehetnek majd részt Obuz-Lesznyevszkij lőterén.

Közben az orosz védelmi minisztérium már közzétett olyan videókat, amelyeken az látszik, hogy tankok hosszú sorban indulnak visszafele állomáshelyükre. 

Valószínűleg nem véletlenül szivárgott ki hétfőn az a meglehetősen színpadiasra koreografált felvétel, amelyen Lavrov külügyminiszter jelent Putyin elnöknek az orosz–ukrán konfliktusról. Ebben az orosz diplomácia irányítója további tárgyalásokat javasol. Percekkel később látható volt a védelmi miniszter is, aki bejelentette, hogy befejeződnek a hadgyakorlatok. 

Szergej Lavrov külügyminiszter azt fejtegette Putyin elnöknek, hogy a diplomáciai eszköztár még nem merült ki, vagyis szakértők szerint Putyinék így akarták a nyugati országok tudtára adni, hogy a tárgyalások hívei, és egyelőre nem várható katonai akció Ukrajnánál. Az ukrán vezetés ugyancsak hétfőn este jelezte, hogy felkészült egy esetleges támadásra, és készek harcolni. Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök beszédében nem zárta ki annak lehetőségét, hogy szerdán valóban támadást indítanak az oroszok, de azt is leszögezte, hogy nehéz komolyan venni az erről szóló nyugati sajtóértesüléseket úgy, hogy az utóbbi időben már többször is híreszteltek ehhez hasonló dolgokat.

Mindeközben az ukrán elnök a február 16-át munkaszüneti nappá és a nemzeti egység napjává nyilvánította. Zelenszkij arra szólította fel az embereket, hogy szerdán mindenhol tegyék ki a nemzeti lobogót, és délelőtt tíz órakor énekeljék el a nemzeti himnuszt.

A nap folyamán Lavrov orosz külügyminiszter ismét megszólalt és azt mondta az ukrán határ közelében gyakorlatozó orosz csapatok egy részének tervszerű kivonása nem a nyugati "hisztériára" adott válasz. 

Mi ezt a részleges csapatvisszavonást attól függetlenül hajtjuk végre, hogy mások mit gondolnak, hogy ki hogyan hisztériázik, és ki hogyan kezd valódi - nem félek ettől a szótól - információs terrorizmusba. A karaván halad"

- mondta a külügyminiszter azokra a kijelentésekre hivatkozva, amelyek szerint Oroszország Ukrajna inváziójára készül.

A bejelentést kommentálta az ukrán külügyminiszter is, aki bizonyítékokat szeretne látni arra, hogy Oroszország visszavonta csapatainak egy részét Ukrajna határának közeléből, mert szerinte csakis ezután lehet a feszültség enyhüléséről beszélni. Dmitro Kuleba reagált arra is, hogy az orosz parlament alsóházában egyes képviselők kezdeményezték az önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai szakadár "népköztársaságok" Ukrajnától való függetlenségének elismerését. A külügyminiszter hangsúlyozta: amennyiben Moszkva emellett dönt, Oroszország "de facto és de jure" kilép a minszki megállapodásokból, és viselnie kell ennek minden következményét. 

Az oroszok csak ködösítenek, hajnalban támadni fognak

Nyugati elemzők egy része úgy véli, hogy a bejelentett csapatvisszavonás nem más, mint porhintés az oroszok részéről. Mindössze 10 ezer katonát irányítanak vissza a helyőrségekbe, viszont több mint százezer ott maradt az ukrán határ mentén. Általános az a vélekedés, hogy ha lesz támadás, akkor az nem egy hullámban, hanem egymást követő hullámokban érkezik majd. Valószínűleg először a kijevi katonai és kormányzati központokat támadják meg orosz vadászgépek, és csak ezután gördülnek át a határon a tankok. A támadás délről, a Fekete-tenger, keletről a két szakadár térség, Luhanszk és Donyeck felől, illetve északról, Belarusz irányából valószínű.

Persze mindezt az ukránok sem nézik tétlenül. Tegnap már felvette megfelelő pozícióját a Kijevet védő légelhárító rendszer, miközben a Nemzeti Gárda alakulatait szállító járművek hosszú sora szelte át az ukrán fővárost.

Úgy számolnak, hogy ha lesz támadás, akkor azt magyar idő szerint éjjel 1-kor indíthatják meg az oroszok.

Az elmúlt napokban viszont rengeteg olyan közösségi videó is előkerült, amelyek azt bizonyítják, hogy az oroszok egyre közelebb vezénylik az egységeket az ukrán határhoz. A TikTokon és a YouTube-on megjelent felvételek egy részét a CNN beazonosította. Ezek szerint Oroszországban, Belgorod térségében, amely éppen szemben van a határ ukrán oldalán található Harkovval, szokatlanul nagy lett a csapatmozgás az utóbbi napokban. 

De beazonosították Szeretinó nevű falut is a mozgóképek alapján. A település mindössze 25 kilométerre van a határtól, és vasárnap komoly mennyiségben érkeztek tankok, páncélozott szállítójárművek a környékre. 

A NATO sem látja nyomát, hogy csökkent volna a feszültség az Ukrajna környékén összevont orosz egységek kapcsán - jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben. Jens Stoltenberg a NATO-országok védelmi minisztereinek szerdán kezdődő kétnapos tanácskozása előtt hangsúlyozta:

minden készen áll az orosz támadás megindítására Ukrajna ellen, de Moszkvának még van ideje arra, hogy kivonja csapatait az ukrán határ közeléből. Vannak jelek Moszkva részéről, ezek szerint a diplomáciai erőfeszítéseket folytatni kell."

Beszédet mondott hétfőn késő este Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök, amelyben nem zárta ki annak lehetőségét, hogy szerdán valóban támadást indítanak az oroszok, de azt is leszögezte, hogy nehéz komolyan venni az erről szóló nyugati sajtóértesüléseket úgy, hogy az utóbbi időben már több alkalommal is híreszteltek ehhez hasonló dolgokat.

Mindeközben az ukrán elnök a február 16-át munkaszüneti nappá és a nemzeti egység napjává nyilvánította. Zelenszkij arra szólította fel az embereket, hogy szerdán mindenhol tegyék ki a nemzeti lobogót, és délelőtt tíz órakor énekeljék el a nemzeti himnuszt.

(Borítókép: Harckocsik egy szentpétervári gyakorlaton 2022. február 14-én. Fotó: Orosz Védelmi minisztérium / Reuters)

Rovatok