Index Vakbarát Hírportál

Estére lezárhatják a határátkelőket a teherfuvarozók a benzinárak miatt

2022. február 15., kedd 16:54

A tiltakozásnak ezt a formáját választották a szlovákiai kamionosok, mert az ország kormánya eddig semmilyen követelésükre nem reagált a benzinárakkal és az útdíjakkal kapcsolatban.

Még nem lehet tudni, mely határátkelők blokkolását tervezik a Magyarországgal szomszédos országban a teherfuvarozók, feltehetőleg a legnagyobb forgalmúakat torlaszolják majd el, hiszen ezzel tudják a legnagyobb feltűnést, fennakadást okozni. 

Korábban tartottak már egy kisebb demonstrációt Pozsonyban, akkor a D1-es autópályán vonult fel a teherautókból, furgonokból, mezőgazdasági gépekből és traktorokból álló konvoj. 

A szakmai szervezetek már múlt pénteken, február 11-én ismertették a követeléseiket a közlekedési tárcával. A leghatározottabban azt kérik, hogy átmenetileg, legalább hat hónapig harminc százalékkal kevesebb legyen az üzemanyag jövedéki adója. Ugyanilyen arányú csökkenést, vagyis harmincszázalékosat javasolnak az útadó és az útvám esetében is. Ezenfelül számos más dologban kérik a kormány segítségét munkájuk elvégzéséhez, amelyek csökkentenék a költségeiket. 

(Új Szó)

(Borítókép:  VLADIMIR SIMICEK / AFP)

Rovatok