Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden szeretné tudni, ki látogatta a Fehér Házat Donald Trump elnöksége idején

2022. február 16., szerda 17:27

Joe Biden utasította az Egyesült Államok Országos Levéltárát, hogy adják ki a Fehér Ház látogatói naplójának adatait Donald Trump elnöki idejéből.

Donald Trump próbálta visszatartani a saját elnökségi ideje alatt rögzített látogatói adatokat a Fehér Házból, ez ügyben benyújtott egy kérelmet is, miszerint a korábbi elnökök adminisztrációs ideje alatt rögzített látogatói adatok bizalmassági alapú kivételezettség alatt kéne legyenek. 

Dana Remus, a Fehér Ház egy tanácstagja kedden küldött egy levelet David Ferriero  nemzeti levéltárosnak, melyben az állt, hogy a jelenlegi elnök, Joe Biden megtagadja a volt amerikai elnök, Donald Trump kérelmét ezzel kapcsolatban.

A levélben az is állt, hogy az ezzel kapcsolatos dokumentumokat 15 napon belül juttassa el a levéltár a Fehér Ház részére.

Az elnök úr úgy rendelkezett, hogy semmiféle kivételezettség elfogadása, vagy megadása nem érdeke az Egyesült Államoknak, ezért nem minősül igazságosnak, sem pedig jogosnak. A jelen kérdésben szereplő adatok a Fehér Házat látogató személyek előre rögzített időpontjait tartalmazzák

– írta az NBC News birtokába került levelében Dana Remus.

Joe Biden ideje alatt a Fehér Ház minden hónapban nyilvánosan közzé teszi a látogatók listáját. Utóbbi ugyanígy működött az Obama adminisztráció idejében. Donald Trump 2017-ben már kijelentette, hogy a Fehér Házat látogatók listájának nagy része titkosított lesz – ezt nemzetbiztonsági kockázatokkal indokolta, valamint a látogatók személyiségi jogainak tiszteletben tartásával.

Rovatok