Index Vakbarát Hírportál

Március 11-én emlékeznek a terrorizmus áldozataira Németországban

2022. február 16., szerda 21:31 | aznap frissítve

Szerdán bejelentették Németországban, hogy ettől kezdve minden évben március 11-én megemlékeznek a terrorizmus áldozatairól. Ezzel a kitűzött dátummal igazodnak az évente szintén március 11-én tartott, a terrorizmus európai áldozatainak emléknapjához, amelyet a 2004-es madridi támadások után vezettek be az Európai Unióban.

Az új német nemzeti emléknap bevezetésének célja, hogy a teljes német nemzet minél mélyebben együtt érezzen a merényletekben elhunytak szeretteivel, mivel az érintett személyek komoly megpróbáltatásokon mennek keresztül, és akár tartós traumát is okozhat számukra egy családtag erőszakos úton történő elvesztése.

Nem hagyjuk őket magukra ebben. Az érintettekkel empatikusabban és méltóságteljesebben kell bánnunk. Az elmúlt években olyan terrorcselekmények rázták meg Németországot, mint 2016-ban a berlini Breitscheid téren történt iszlamista támadás vagy a 2019–2020-as szélsőjobboldali merényletek

– fejtette ki Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter.

A német kormány egyik fő célja, hogy a szélsőséges, a terrorista és az alkotmányellenes mozgalmak, erőszakos cselekedetek ellen minél hatékonyabban fellépjen. Ugyanakkor a merényletek áldozatainak és azok hozzátartozóinak helyzetét és állapotát is figyelembe kell venni, jobban kell támogatni őket – olvasható az MTI-nek eljuttatott közleményben.

Rovatok