Index Vakbarát Hírportál

Két pohár bor több kalóriát tartalmazhat, mint egy hamburger

2022. február 17., csütörtök 05:59

Brit tudósok szerint két pohár bor elegendő ahhoz, hogy kielégítsük szervezetünk napi cukorigényét. Az Alcohol Health Alliance UK (AHA) szakemberei nem találták megfelelőnek az alkoholos italok címkéin feltüntetett információkat.

Az AHA harminc borféle cukor- és kalóriatartalmát vizsgálta meg, köztük fehér-, rozé-, gyümölcs- és habzóborokat. Utóbbiak mindegyikét forgalmazzák az Egyesült Királyságban. Megállapították, hogy az általuk mért értékek nagyban eltérnek a borok címkéin feltüntetett adatokkal. Ez azt a következtetést vonja maga után, hogy a fogyasztó emberek nincsenek tudatában annak, hogy valójában mit isznak.

Egy felnőtt ember napi cukorigénye 30 gramm, amit a most mért értékek szerint már kettő pohár borral is bevihetünk szervezetünkbe. Az AHA mérései szerint a legcukrosabb borok általában az alacsony alkoholtartalmúak közül kerülnek ki. A jogszabály nem írja elő, hogy a borok címkéjén feltüntessék a cukormennyiséget, ezért sokan az egészségük megőrzése érdekében a kevésbé erős italokat választják, így öntudatlanul is növelik a cukorbevitelt.

A legmagasabb kalóriatartalmú borok főleg a magasabb alkoholtartalmúak. A kalóriatartalom a vizsgált borok 20 százalékán volt feltüntetve. A cukortartalmat kizárólag az alkoholt nem tartalmazó italok címkéjén kötelező jelezni.

Rovatok