Index Vakbarát Hírportál

Elsüllyedt egy spanyol hajó Új-Fundlandnál

2022. február 17., csütörtök 21:59

Leállították az Új-Fundland közelében két napja elsüllyedt spanyol halászhajó legénysége utáni kutatást a kanadai hatóságok – jelentette be a spanyol külügyminisztérium. A parti őrség 36 órányi keresés után fejezte be a mentőakciót, mert nem látta értelmét a túlélők utáni kutatás folytatásának a rendkívüli időjárási körülmények között. A környéken tízméteres hullámokra, erős szélre, nulla Celsius-fokhoz közeli hőmérsékletre és korlátozott látási viszonyokra figyelmeztettek.

Luis Planas spanyol agrárminiszter a galíciai Vigóban beszélt újságíróknak arról, hogy a kormány „szoros kapcsolatban áll Kanadával”, és minden lehetőséget kihasznál annak érdekében, hogy a keresés folytatódjon.

A Villa de Pitanxo nevű halászhajó spanyol idő szerint kedden reggel hat óra előtt két vészjelzést adott le Új-Fundland partjaitól 450 kilométerre délkeletre, de a válaszra már nem reagált. A riasztást továbbították a közelben tartózkodó halászhajóknak, amelyek a bajbajutottak segítségére indultak, a kanadai parti őrség pedig több légi és vízi járművet is a helyszínre vezényelt.

A 24 fős legénységből három túlélőt sikerült kimenteni, és kilenc ember holttestét találták meg. A mentőcsapatok várhatóan péntek reggelre érnek velük Új-Fundlandra.

A halászhajó bázisán, az északnyugat-spanyolországi Galíciában a tragédia miatt háromnapos gyászt rendelt el a tartomány autonóm kormánya – számolt be az MTI.

Rovatok