Index Vakbarát Hírportál

Megérkeztek az amerikai katonák Szlovákiába

2022. február 17., csütörtök 17:17

Kétezer amerikai katona és közel 600 harci és műszaki eszköz érkezik Szlovákiába Németországból Csehországon keresztül. A konvojt a cseh–szlovák határon tiltakozók csoportja várta.

A Saber Strike (Kardcsapás) fedőnevű hadgyakorlatra szerdán a késő éjszakai órákban megérkeztek Szlovákiába az első amerikai katonák. A Csehországból érkező konvojt a cseh–szlovák határon tiltakozók csoportja várta – jelentette a szlovák Markíza kereskedelmi televízió hírportálja.

A jelentés szerint a katonai konvoj a Lanzhot-Brodské határátkelőn lépte át a szlovák határt, és folytatta útját a Malacky-Kuchynában lévő légibázisra. A szlovák védelmi minisztérium korábban közölte: az amerikai csapatok részvételével tervezett hadgyakorlat „nem tartozik azon intézkedések sorába, amelyek az aktuális ukrajnai biztonsági helyzetre reagálnak”.

Beszámoltak arról is, hogy az amerikai konvojt a határon tiltakozók csoportja várta. Andrej Danko, a szlovák parlament előző elnöke, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője, aki maga is részt vett a tiltakozó akcióban, a közösségi médiában megjelent posztjában néhány száz tiltakozót említett.

A szlovák védelmi minisztérium e heti közlése szerint a Saber Strike hadgyakorlatra megközelítőleg kétezer amerikai katona és velük együtt mintegy 600 harci és műszaki eszköz érkezik Szlovákiába. A szaktárca szerint a gyakorlaton a szlovák fegyveres erők közel 1300 tagja vesz majd részt.

A Németországból Csehországon keresztül Szlovákiába tartó amerikai katonák öt csoportban haladnak át Csehország területén. Ezek közül az utolsó várhatóan kedden hagyja el az ország területét – számolt be az MTI.

Rovatok