Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak szerint hazugság az orosz csapatvisszavonás

2022. február 17., csütörtök 08:26

Amerikai diplomaták szerint bármelyik percben bedobhatnak az oroszok egy hamis, kreált ürügyet, ami mégis alapot szolgáltatna a támadás megindításához.

Moszkva azt állítja, hogy elvezényli csapatai egy részét az ukrán határról, hiszen az átfogó, nagyszabású hadgyakorlatok véget értek. Ennek bizonyítására olyan videókat jelentettek meg, amely a megszállt Krím-félszigetről mutat képeket, amint páncélosok hagyják el a térséget. Nyugati vezetők azonban továbbra is szkeptikusok a visszavonással kapcsolatban.

Az oroszoknak érdemi lépéseket kellene tenniük a feszültség enyhítésére"

- mondta Biden elnök szerda este, amikor telefonon egyeztetett Olaf Scholz német kancellárral. Ugyanakkor magas rangú amerikai tisztségviselők azt mondják, hogy bár Moszkva igyekszik meggyőzni a világot arról, hogy csökkentik a mozgósított haderő létszámát, ám a kivonultak helyére mintegy hétezer fős egység érkezett, és jelenleg már majdnem 150 ezer orosz katona állomásozik végig az ukrán határ mentén.

A BBC-nek nyilatkozott az ukrán elnök is, aki azt mondta 

orosz csapatvisszavonást nem láttunk, csak hallottunk róla."

Volodimir Zelenszkij annak kapcsán beszélt, hogy szerdán Ukrajnában meghirdették az Egység Napját, amikor országszerte mindent fellobogóztak, és ennek az ünnepnapnak az apropóját az adta, hogy amerikai hírszerzési források szerint szerdán hajnalban kellett volna megindulni az orosz inváziónak.

Újabb NATO-katonák mennek a keleti tagállamokba

Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a katonai szövetség védelmi minisztereinek tanácskozásán úgy vélte, hogy eddig a NATO sem tapasztalta a feszültség csökkenését Ukrajna környékén annak ellenére, hogy Oroszország nemrégiben a határ közelében állomásozó csapatainak visszavonását jelentette be.

A főtitkár is megerősítette, hogy a bejelentéssel szemben Oroszország növelte a csapatok számát, amit műholdfelvételek bizonyítanak.

Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a katonai erő alkalmazásával Oroszország „új normát” vezetett be, vitatva az európai szuverenitás és biztonság alapvető elveit. Stoltenberg azt is hozzátette, a tagországok védelmében a  NATO további szárazföldi erőket telepít a szövetség keleti, délkeleti régióiba.

A NATO megbízta parancsnokait, hogy dolgozzák ki a harccsoportok telepítésének részleteit a szövetség délkeleti szárnyára, válaszul Oroszország katonai építkezésére Ukrajna határain.

Az intézkedés megelőző jellegű, arányos, és nem szolgálja a helyzet elmérgesedését, illetve ezek nem  fenyegetik Oroszországot - tette hozzá a főtitkár.

Az amerikai külügyminiszter is kétkedésének adott hangot az orosz bejelentés nyomán. Anthony Blinken azt mondta az ABC Newsnak, hogy nagy különbség van aközött, amit Moszkva mond és amit valójában csinál. És amit most látunk, az semmiképpen nem nevezhető jelentős csapatkivonásnak.

Újabb orosz csapatkivonások jönnek?

Az orosz védelmi tárca csütörtök délelőtt bejelentette, hogy  egy,

az orosz nyugati katonai körzet páncélosait és egyéb páncélozott járműveit, valamint személyi állományát szállító vasúti szerelvény indult el a tankhadsereg állandó állomáshelyére.

A védelmi minisztérium tájékoztatásából kiderült, hogy a páncélosokat előre tervezett hadgyakorlaton való részvétel után vagonírozták be. A szűkszavú közlemény azon kívül, hogy a haditechnika mintegy ezer kilométert fog utazni, más részletet nem közöl. Azt sem, hogy honnan hová tart a szerelvény. 

A minisztérium a haditechnika szállításáról sötét napszakban, behavazott terepen készített videofelvételeket is közzétett. A tárca korábban arról adott ki tájékoztatást, hogy a nyugati és a déli katonai körzet alegységei a gyakorlatozást befejezve megkezdték a visszatérést állandó bázisukra, egyebek között a Krímből is.

Az Interfax hírügynökség hivatalos adatokra hivatkozva pedig azt közölte, hogy az első tankhadsereg csapatai Moszkva, Ivanovo, Szmolenszk és Nyizsnyij Novgorod megyében állomásoznak. A hadsereg főhadiszállása a Moszkva megyei Bakovkában található. 

Az orosz déli katonai körzet parancsnoksága csütörtökön bejelentette, hogy a Kaszpi Flotta mintegy 20 hajója futott ki gyakorlatra a mahacskalai hadikikötőből. Korábbi bejelentés szerint január és február folyamán az orosz haditengerészet 140 hadihajója vesz részt a légierővel koordinált manővereken különböző tengereken. A gyakorlatokba emellett több mint 60 légi járművet, ezer egységnyi katonai technikát és mintegy 10 ezer katonát is bevonnak.

(Borítókép: Amerikai hadsereg egy lengyelországi repülőtéren 2022. február 16-án. Fotó: Wojtek RADWANSKI / AFP)

Rovatok