Index Vakbarát Hírportál

Fél Európát letarolta a viharfront, és még nincs vége

2022. február 17., csütörtök 18:32 | aznap frissítve

Németországban, Lengyelországban és Csehországban is tombolt a vihar. Az orkánerejű szél baleseteket, áramkimaradásokat és halálos sérülést is okozott.

Lengyelországban a tomboló viharos szél miatt csütörtök reggelre több mint 320 ezer háztartás maradt áram nélkül. Az orkánszerű szél miatt az ország nyugati vajdaságaiban szerdától a legmagasabb, harmadfokú meteorológiai riasztás van érvényben. A széllökések elérik az óránkénti 120 kilométeres sebességet.

Szerda éjféltől csütörtök délelőttig a tűzoltóságot országszerte 6253 alkalommal riasztották, leggyakrabban a nyugat-lengyelországi régiókban. A tűzoltók kidőlt fákat, letört faágakat távolítottak el, és csaknem ötszáz épület rongálódott meg.

Az ítéletidő eddig három halálos áldozatot követelt. A Lubusi vajdaságban fa dőlt egy közlekedő egy autóra, amelynek 70 éves sofőrje a helyszínen életét veszítette. Krakkóban egy építkezésén a vihar harminc méter magas darut döntött le, a balesetben két munkás meghalt, ketten megsérültek. A vihar letépte egy szupermarket tetejét is.

A Tátrában a hegyi mentőszolgálat (TOPR) harmadfokú lavinariasztást adott ki az ötfokú skálán a hóviharok miatt. A LOT lengyel állami légitársaság pedig a Krakkóból Varsóba tartó két hajnali járatot az erős szél miatt Budapestre irányított át.

Csehországban is pusztít az orkánerejű szél

Csütörtök délben több mint 300 ezer háztartás volt áram nélkül Csehországban az országon átvonuló rendkívül erős szélvihar miatt.

A rendőrség szerint fennakadások vannak a vasúti és közúti közlekedésben, és megnőtt a balesetek száma is. Nyugat-Csehországban a szélvihar felszakította egy országúton haladó autó motorháztetőjét, a vezető elveszítette uralmát autója felett, és utána összeütközött egy szembejövő kocsival. A balesetben három kiskorú közepesen súlyos sérüléseket szenvedett. A dél-morvaországi Jihlava mellett a sínekre esett fák miatt személyvonat siklott ki, több utas könnyű sérüléseket szenvedett.

A legsúlyosabb helyzet Nyugat- és Közép-Csehországban alakult ki, ahol mintegy 100-110 helyen megrongálódtak a magasfeszültségű vezetékek. Ennek következtében 70 ezer háztartásban nincs villany.

Szünetel a forgalom csaknem egy tucatnyi vasútvonalon a sínekre dőlt fák miatt, és hasonló problémák miatt sok közút is járhatatlan. Néhány síközpont ideiglenesen leállította a működését a dél-csehországi Sumava-hegységben a rossz időjárás miatt.

Meteorológiai jelentések szerint a viharos erejű szél legalább éjfélig eltart, és a következő órákban az ország keleti részeit is eléri.

A rendőrség óvatosságra intett, és felszólította az embereket, mondjanak le a hegyvidéki kirándulásokról, mert az ország több helyén időnként 70-110 kilométeres óránkénti sebességű viharok várhatók.

Németországra is lecsapott az Ylenia

Közlekedési és áramszolgáltatási fennakadásokat okozott Németországban is az Ylenia nevű viharfront, amely óránkénti 120-140 kilométeres sebességű széllökésekkel és heves esőzéssel csapott le az ország északi részére szerda éjjel. Berlinben és Brandenburgban az időjárás miatt egy napra feloldották az iskolalátogatási kötelezettséget.

Az ítéletidőnek legkevesebb két halálos áldozata van. Az Alsó-Szászország tartománybeli Uelzen járásban egy 34 éves férfi meghalt, mert autójára egy fa zuhant. Kidőlő fa alá került és meghalt egy 55 éves autós Mansfeld-Südharz járásban.

A vihar miatt a regionális vasúti közlekedésben gyakori a késés és a járatkimaradás. A Lufthansa légitársaság pedig húsz járatot törölt csütörtöki menetrendjéből.

Súlyos fennakadások keletkeztek az áramszolgáltatásban. Észak-Rajna–Vesztfáliában több mint ötvenezer háztartás maradt áram nélkül. Brandenburg északi és Mecklenburg–Elő-Pomeránia nyugati részén pedig további nagyjából húszezer. A vihar még az ország déli részén fekvő Bajorországban is gondokat okoz, ott tízezer háztartásban nincs villany a magasfeszültségű vezetékek megrongálódása miatt.

A szövetségi meteorológiai intézet (DWD) mindenkinek azt javasolja, hogy a lehető legkevesebb időt töltsön a szabadban, az ADAC autóklub felhívása szerint pedig az autózást is érdemes mellőzni.

Az Ylenia várhatóan csütörtök délutánig tombol, és utána pénteken a Zeynep nevű ciklon következik, amely szintén főleg az ország északi részén okozhat gondokat.

Korlátozást vezettek be a Magyarországról Németországba induló és onnan érkező nemzetközi vonatok közlekedésében az időjárási körülmények miatt – tájékoztatta a Mávinform az MTI-t.

Változások a vasúti közlekedésben 

A Nyugati pályaudvarról Breclavba, közvetlen kocsikkal Berlinbe 19.40-kor induló Metropol EuroNight vonat valamennyi kocsija csak Breclavig megy, a berlini vonatrész csütörtökön nem közlekedik.

A Keleti pályaudvarról Münchenbe 20.40-kor induló Kálmán Imre EuroNight vonat csak Salzburgig, a Münchenből 23.20-kor induló és péntek délelőtt Budapestre érkező Kálmán Imre EuroNight vonat csak Salzburgtól közlekedik.

A Mávinform arra is figyelmeztetett, hogy a Münchenből Budapestre közlekedő 67-es számú Railjet Xpress vonat várhatóan 80 perces késéssel érkezik a hegyeshalmi határállomásra, és a magyarországi szakaszán is késve közlekedik.

Rovatok