Index Vakbarát Hírportál

Még a legendás londoni stadiont is megrongálta a pusztító orkán

2022. február 18., péntek 19:01

A legmagasabb fokozatú riasztást adták ki Anglia jelentős részére a Eunice vihar miatt, amelynek már van egy halálos áldozata is: Írországban egy férfi meghalt, amikor rádőlt egy fa.

Boris Johnson miniszterelnök összehívta a brit kormány különleges események idején ülésező, az adott helyzetnek megfelelően változó összetételű tanácskozó testületét, a COBRA-t.

A piros riasztás Londonra, Anglia keleti és délkeleti térségeire, valamint Devon,  Somerset és Cornwall megyékre és a dél-walesi partvidékre is érvényes. 

A vihar pénteken óránként 150-200 kilométeres erősségű széllel érkezett a szigetországba, hatalmas károkat okozva. Az embereket arra kérték, maradjanak az otthonaikban, és arra is felhívták a figyelmet, hogy senki ne menjen a tengerpartra szelfit készíteni, mert az az orkán miatt életveszélyes lehet.

80 ezer ember maradt áram nélkül, a hatalmas szél miatt épületek rongálódtak meg, többek között a londoni O2 Arénában is jelentős károk keletkeztek, az összes hétvégi koncertet lemondták.

London öt nemzetközi repülőterén – Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, City – rengeteg járatot töröltek, vagy máshová irányítottak át, a fő pályaudvarok vasúti forgalma pedig gyakorlatilag leállt, miután sokfelé fák dőltek a sínekre. 

Egy ideig akadozott a világ legforgalmasabb tengeri kompkikötője, a délkelet-angliai Dover működése is, miután több komptársaság felfüggesztette az átkeléseket Anglia és a kontinens között. Az esti órákban azonban a kompközlekedést újraindították. 

A Eunice-ra keresztelt szélvihar több évtizedes szélrekordokat döntött meg, Needlesnél, a Wight-szigeten a valaha mért legerősebb, óránként 196 kilométeres széllökést mérték pénteken.

A londoni O2 Aréna szél által megrongált tetőszerkezete 2022. február 18-án

A viharciklon péntek este várhatóan már eléri Dániát, illetve Hollandiában és Németország északi részébe hoz majd viharos, több helyen orkánerejű szelet – írja az idokep.hu. 

A záporokkal, zivatarokkal átvonuló hidegfrontot óránként 120-150 kilométeres széllökések kísérhetik, de a tengerpartokon és a hegyekben ennél nagyobb szélsebesség is előfordulhat. 

Hazánkba szombaton érkezhet meg a Eunice hidegfrontja, de viharos szélre már nem kell készülni.

(Borítókép: Hullámok csapódnak a tengerfalhoz a dél-walesi Porthcawlban 2022. február 18-án. Fotó: Geoff Caddick / AFP)

Rovatok