Index Vakbarát Hírportál

Gigantikus gazdasági programokkal segíti Európa Afrikát

2022. február 18., péntek 19:36

A fókuszban az infrastruktúra fejlesztése, az energiaellátás garantálása áll. Az egészségügyi ellátórendszert is erősíteni akarják.

Az Európai Unió soha nem látott mértékű, összességében 150 milliárd euró értékű gazdasági programokat indít Afrikában – jelentette be Ursula von der Leyen Brüsszelben. Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek az Afrikai Unió tagállamainak vezetőivel tartott kétnapos csúcstalálkozóját követően elhangzott, hogy a fő célok: az infrastruktúra fejlesztése, az energiaellátás garantálása – jelentette az MTI.

Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta: bővítik a regionális villamosenergia-hálózatokat, szélesítik az internet-hozzáférést. Emellett törekednek arra is, hogy elősegítsék a mobilitást a fekete kontinensen.

Az oktatási stratégia fókuszában a műszaki szakképzés áll, támogatni kívánják az ifjúság vállalkozói elképzeléseit, de az egészségügyi ellátórendszert is erősíteni akarják, például vakcinákat gyárthatnak majd Afrikában. Az Európai Unió pedig csaknem ötszázmillió adagnyi oltóanyaggal is segíti a kontinensen élőket a koronavírus elleni küzdelemben..

Ursula von der Leyen szerint mindez megalapozhatja a szabadkereskedelmi megállapodás aláírását idővel.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy vélte: mindkét kontinens biztonságosabbá és virágzóbbá, igazságosabbá, stabilabbá, ellenállóbbá és fenntarthatóbbá válhat.

Rovatok