Index Vakbarát Hírportál

Kigyulladt egy utasszállító komphajó Olaszország és Görögország között

2022. február 18., péntek 19:25

Az Euroferry Olympia nevű olasz komphajón ütött ki a tűz. Tizenegy ember eltűnt, ketten a garázstérben rekedtek. A hajón 239 utas és az 51 fős legénység tartózkodott a katasztrófa idején. A görög Igumenciából tartottak az olasz Brindisi felé.

Áldozatokról még nem tudnak. Az eltűntek és bennrekedtek érdekében még tart a mentőakció. Az eddigi beszámolók alapján az utasokat mind mentőcsónakokba szállították, tehát az eltűntek és bajbajutottak a legénység tagjai közül kerültek ki. Később kiderült, hogy a garázstérben ragadt két ember is utas. Az összesen 290 emberből több mint 270-et sikeresen kimentettek már. A szerencsétlenség az Erekousza nevet viselő sziget közelében történt, valahol Görögország és Albánia között.

A hajótörötteket Korfura szállítják.

A tűz olyan nagy és gyorsan terjedő volt, hogy öt perccel a kitörése után a hajó kezelhetetlenné vált a legénység számára

– számolt be a történésekről az olasz vámrendőrség ezredese, aki maga is részt vett a mentésben.

Az utasok többnyire bolgár, török és román származásúak, a legénység tagjai pedig görögök és olaszok.

A baleset valamikor kora reggel történt, és a délutáni órákban még mindig lángokban állt a hajó. Egy mentőhelikopter emelte ki a garázstérben ragadt két utast. Legalább tíz embert vittek egy korfui kórházba, légzési panaszokkal. Komolyabban sérültekről nem tudni. A kimentettek között találtak egy potyautast is, aki bevándorló.

A tűz kitörésének pontos okát még vizsgálják. A parti őrség szerint a tűz a rakodótérben keletkezhetett, ahol a parkoló járműveket tárolták. A baleset nyomán nem észleltek olajszennyeződést a tengeren.

(Borítókép: A lángoló Euroferry Olympia nevű komphajó 2022. február 18-án. Fotó: Adonis Skordilis  / Reuters)

Rovatok