Index Vakbarát Hírportál

Csúcsragadozó kergethette a mexikói madarakat a halálba

2022. február 18., péntek 21:36

Több száz madár zuhant a halálba Mexikóban, a Chihuahua nevű város egyik lakótelepén február 7-én. Sok ember ennek zajára ébredt a reggeli órákban.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk a különös esetről, azóta az elemzők igyekeznek megfejteni a jelenség pontos és biztos okát. Carlos Botero, a Washingtoni Egyetem biológusa St. Louisban úgy véli, a madarak nem csupán az általánosan szennyezett levegő hatására zuhantak le, egyszerre ilyen sokan, hanem valószínűleg egy kifejezetten mérgező kémiai anyagokból keletkezett felhőn repülhettek keresztül.

A biológusprofesszor gondolt arra is, hogy egy csúcsragadozó madár megijeszthette a több száz fekete rigót, és ennek hatására repültek egyszerre annyian ugyanabba az irányba, és haladhattak keresztül a mérgező felhőn – tudósította a CNN.

Richard Broughton brit madárszakértő is hozzászólt az esethez. Felemlegette a fekete rigók egy tipikus védekezési formáját a ragadozó madarakkal szemben. A fekete rigó, ha a ragadozó felülről támad rá, akkor nagy ívben lefelé kezd ereszkedő repülésben zuhanni, elkerülve támadóját. Broughton úgy véli, a madarak alacsony repülésben lehettek, amikor a csúcsragadozó támadásba lendült, így a szokásos védekező-ereszkedő manőverből nem voltak képesek időben irányt váltani és visszaemelkedni, ezért csapódtak a földbe.

Az az elmélet is előkerült, hogy a madarak csupán egy éles zajra reagáltak ijedtükben így, és szintén nem voltak képesek időben visszafordulni, irányt váltani, és ezért lezuhantak.

Rovatok