Index Vakbarát Hírportál

Ez lehet a történelem legdrágábban eladott fotója

2022. február 19., szombat 19:49

Man Ray „Le Violon d’Ingres” (Ingres hegedűje) című fekete-fehér fotója történelmet írhat mint a legtöbb pénzért eladott fotó az emberiség történetében.

A fekete-fehér fényképet 1924-ben készítette a szürrealista művész, Man Ray. A kép egy meztelen nő testét formálja át hegedűvé oly módon, hogy a nő hátára a képen a gerince mellett kétoldalt f betűket festett fel. Ez a mű Ray leghíresebb munkája, széles körben elismert mestermű. 

A képet májusban árverezik, és arra számítanak, hogy öt- és hétmillió amerikai dollár közötti értékben fog elkelni; ez az összeg körülbelül 1 milliárd 575 millió és 2 milliárd 205 millió forint közé tehető.

A művész 1890-től 1976-ig élt, kulcsszemélye volt a szürrealista mozgalomnak a maga idejében. A Le Violon d’Ingres a két társgyűjtő és házastárs, Rosalinda Gersten Jacobs és Melvin Jacobs legjelentősebb darabja; a képhez 1962-ben jutottak a CNN szerint. A Jacobs házaspár azóta elhunyt, közös lányuk, Peggy Jacobs Bader örökölte a gyűjteményt, benne a híres szürrealista fotóval.

A képet más értékes történelmi műalkotások és ékszerek mellett a londoni Christie’s aukciósházban fogják árverezni májusban. Darius Himes, a Christie’s nemzetközi vezetője a fényképek területén Ingres hegedűjét a XX. század fényképének nevezte. Szerinte közel 100 éven át ejtette rabul az emberek szívét a romantikus, rejtélyes, játékos darab. A jelenlegi rekordot egy fénykép aukciós értékesítésén a 4 millió 300 ezer amerikai dollárért elkelt Andreas Gursky-kép, a Rhine II című fotó tartja.

Rovatok