Index Vakbarát Hírportál

Beperelték az iraki civilek Hollandiát a 2015-ös bombázások miatt

2022. február 21., hétfő 18:42

Tizenegy iraki állampolgár beperelte a holland államot azon károk miatt, amelyeket ők és családtagjaik szenvedtek el a 2015-ben az észak-iraki Hawija városában egy, az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozó autóbombagyár elleni légicsapáskor – jelentette a DutchNews holland hírportál hétfőn.

A Hollandiát perlő civilek és felperesük úgy vélik, Hollandia elfogadhatatlan kockázatokat vállalt az akcióval 2015-ben. A gyár, amelyet megtámadtak, sűrűn lakott területen helyezkedett el. Az épületben tárolt robbanóanyagok felrobbantak, körülbelül 70 ember halt meg.

Az iraki polgárok szerint a katonai vezetők előre tudták, hogy számolniuk kell a járulékos károkkal, itt a civilek életét és tulajdonát tekintve – írta az MTI. Egy, a támadást megelőző amerikai elemzés kimutatta, hogy az akció csak korlátozott előnyökkel járhat.

A légitámadás előkészítésekor a holland hadügy nem rendelkezett olyan információval, amely arra utalt volna, hogy a katonai beavatkozás veszélyeztetheti a polgári lakosság biztonságát. A támadás azért sült el balul, mert a gyárban a vártnál több volt a robbanóanyagok mennyisége. A bombagyárak elleni, négy korábbi légitámadás tapasztalatai alapján a hadügyi tárca úgy vélte, hogy nem áll fenn jelentős kár veszélye a környező lakónegyedben.

– nyilatkozta Ank Bijleveld holland védelmi miniszter a beavatkozásról készült vizsgálatok nyilvánosságra kerülése után.

Az iraki civilek és felperesük másképp gondolják ezt. Biztosak benne, hogy a holland állam tudta, hogy a légicsapás civil áldozatokkal fog járni. Azzal vádolják őket továbbá, hogy nem végeztek megfelelő számításokat az akció megtervezése során.

Az akció 2015-ben sok házat lerombolt, és sokan életüket vesztették. A perlő civilek összesen 11 hozzátartozójukat vesztették el, köztük 9 gyermeket. Vannak köztük olyanok is, akik maradandó sérüléseket szenvedtek.

Rovatok