Index Vakbarát Hírportál

Elárverezték az egyik legnagyobb opált

2022. február 21., hétfő 10:08

Elárverezték a létező egyik legnagyobb drágakő-minőségű opált vasárnap Alaszkában. A kő 143 750 dollárért (45 millió forint) kelt el.

A 11 800 karátos Americus Australis nagyobb egy téglánál, de korábban kettétörték, hogy meggyőződjenek róla, valóban drágakő-minőségű – közölte az Alaska Premier Auctions & Appraisals aukciósház.

Az Ausztráliából származó nagy darab opált Fred von Brandt alaszkai aranybányász bocsátotta áruba, akinek családja nemzedékek óta foglalkozik drágakövekkel. Az opálkő az 1950-es évek vége óta volt a von Brandt család tulajdonában. Fred nagyapja egy John Altmann nevű ausztrál opálkereskedőtől vásárolta. A család az 1980-as évek elejéig drágakő-kiállításokon mutatta be a hatalmas opált, amely később Fred apja, Guy bútorgyárboltjában lett elhelyezve. Guy von Brandt később Oregon államba költözött, ahová magával vitte a drágakövet. Fred von Brandt egy éve vitte vissza Alaszkába, ahol az Alaska Premier aukciósház gondjaira bízta.

Az aukciósház szerint a követ ugyanazon a mezőn találták, ahol az Olympic Australis néven ismert 17 ezer karátos opált, amely az Altmann család sydney-i üzletének állandó kiállítási tárgya.

A vevő megkapta azt a kis darabot is, amelyet Fred von Brandt apja vágott le róla, hogy viselni lehessen nyakékként, vagy kiállításokon bemutatni – számolt be az MTI.

Az Index nemrég írt arról, hogy eladóvá vált a világ legnagyobb kék gyémántja.

Rovatok