Index Vakbarát Hírportál

A hamis hírek megfékezése érdekében szigorít Pakisztán

2022. február 21., hétfő 17:39

Elfogadták Pakisztánban azt a törvénymódosítást, amely a közösségi média szorosabb állami ellenőrzéséről szól – írja az MTI. Egyebek között büntethetővé válik mindenféle rágalmazás a közösségi médiában, amit az ellenzék és a jogvédők drákói szigornak írnak le.

A törvénymódosítás arra is kitér, hogy különös tekintettel a nagy befolyással rendelkező pakisztáni hadsereg rágalmazása bűncselekményének büntetési tételét megemelik, és a jövőben öt évig terjedő letöltendő börtönnel sújtható. 

Farúk Naszím igazságügyi miniszter nyilatkozata szerint „a sajtó szabadon bírálhat, de nem terjeszthet hamis híreket”. Naszím azt is fontosnak tartotta kiemelni: ez az intézkedés a hamis hírek megfékezése érdekében jött létre, és felidézte az Imrán Hán miniszterelnök válásával kapcsolatos, félrevezető kiszivárgásokat a közösségi médiában.

A Pakisztán Emberi Jogi Bizottsága azonban antidemokratikusnak címkézte a törvénymódosítást. „Elkerülhetetlenül a másként gondolkodók, valamint a kormány és az állami intézmények bírálóinak elhallgattatására fogják használni” – foglalta össze a véleményét közleményében a HRCP.

Rovatok