Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Unió szankciókkal sújtotta a szír Makhluf család öt tagját

2022. február 21., hétfő 20:50

Az Európai Unió Külügyi Tanácsa az uniós intézkedések hatálya alá tartozó emberek és szervezetek jegyzékébe felvett öt szír állampolgárt.

A döntés azért született, mert 2011 augusztusa óta Mohammad Makhluf üzletember halála felveti annak kockázatát, hogy a családtagjai által örökölt vagyont a szíriai tevékenységek támogatására használják fel, és ezzel hozzájárulnak a polgári lakosság erőszakos elnyomásához – közölte az Európai Unió Külügyi Tanácsa hétfőn az MTI szerint.

A Szíriában kialakult, az állampolgárokra veszélyes és egészségtelen helyzetre való tekintettel hozta az Európai Unió a szankciókat. Mostanáig 292 magánszemélyt és 70 szervezetet vontak a jegyzék hatálya alá. Ezeknek a személyeknek és szervezeteknek befagyasztották a bankszámláikat és egyéb vagyoni eszközeiket.

A szankciók alá vont személyek nem léphetnek uniós tagállamok területére. Uniós szervezetek nem bocsáthatnak pénzeszközöket ezen személyek rendelkezésére.

Szíriában betiltották az olaj importálását. A Szíriai Központi Bank Európai Unióban található vagyoni eszközeit befagyasztották. Minden olyan technológiai eszköz beszállítását korlátozzák, amelyek felhasználhatók lehetnek a polgári elnyomásban is.

A tanács leszögezte, hogy a szankciókat oly módon hozták, hogy azok ne állítsanak akadályt Szíriában a humanitárius segítségnyújtásra, tehát a korlátozások nem hatnak ki az élelmiszer, a gyógyszerek és az orvostechnikai eszközök importjára sem.

Rovatok