Index Vakbarát Hírportál

Srí Lanka 3000 tonna szemetet küldött vissza az Egyesült Királyságba

2022. február 22., kedd 11:30

Körülbelül 3000 tonnányi – sokszor rothadó és veszélyes – hulladékot küldött vissza Srí Lanka az Egyesült Királyságba, amiket újrahasznosítás céljából küldött a nyugati ország. Több dél-ázsiai állam is felszólalt az iparosodott országok szennyező hulladéka ellen.

Srí Lanka a héten visszaküldött 263 konténernyi, mintegy 3000 tonna szemetet az Egyesült Királyságba, amit jogellenesen szállítottak a dél-ázsiai szigetországba. Adzsit Véraszundra környezetvédelmi főigazgató-helyettes azt mondta, az utolsó 45 konténert hétfőn indították útnak.

Az ázsiai ország vámhivatala két évvel ezelőtt azonosította a nagy mennyiségű hulladékot, amelynek a vámnyilatkozat szerint újrahasznosítható dolgokat kellett volna tartalmaznia. Azonban a konténereket kinyitva rothadó, sokszor veszélyes hulladékot, például halottasházakból származó anyagokat találtak.

Több délkelet-ázsiai állam is felszólalt az elmúlt években az ellen, hogy fejlett országok a térségbe szállítják a hulladékukat, és kijelentették, hogy nem kívánnak lerakóhelyet biztosítani az iparosodott országokból érkező szemétnek.

A térség fő hulladékimportőre korábban Kína volt, ám Peking – környezetvédelmi okokra hivatkozva – 2018-ban bejelentette, hogy több hulladékot nem vesz át. A kínai döntés után megnőtt a hulladék exportja a térség többi országába.

(via MTI) 

Rovatok