Index Vakbarát Hírportál

A spanyol katolikusok ügyvédi irodát kértek fel a szexuális visszaélési ügyek kivizsgálására

2022. február 22., kedd 22:23

A spanyol püspöki konferencia (CEE) ügyvédi irodát kért fel, hogy vizsgálja ki a gyerekek ellen esetlegesen elkövetett szexuális visszaéléseket a katolikus egyház keretein belül – jelentette be Juan José Omella barcelonai érsek, a testület elnöke. Kiemelte: a püspöki konferencia vállalja az áldozatokkal, a hatóságokkal és a spanyol társadalommal szembeni felelősségét, létrehozva az együttműködés új lehetőségét, amely segít tisztázni a múltban történteket és elkerülni, hogy megismétlődjenek a jövőben.

A vizsgálattal a Cremades & Calvo Sotelo ügyvédi irodát bízták meg, hogy kiegészítsék a kiskorúak elleni esetleges szexuális visszaélések felderítésére irányuló állami vizsgálatot. Dolores Delgado spanyol főügyész február elején az ország összes tartományából bekérette azokat a jogi eljárásokat, amelyek egyházi intézményekben elkövetett szexuális visszaélések gyanújával indultak. Jelenleg 68 ilyen ügy van folyamatban a bíróságokon.

A spanyol törvényhozáshoz februárban két javaslat is érkezett. Az egyik egy parlamenti bizottságot állítana fel, míg a másik az ombudsmant kérné fel, hogy szakértői bizottság keretében tárja fel az ügyeket. Döntés még nem született a bizottságok felállításáról – számolt be az MTI.

Ebben a cikkben a szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Rovatok