Index Vakbarát Hírportál

Macron továbbra is vezet, megvan a nagygyűlés időpontja

2022. február 23., szerda 16:39

Macron, francia államfő, március 5-én fogja tartani az első elnökválasztási nagygyűlését a dél-franciaországi Marseille-ben, a Chanot parkban.

Ha most tartanák a franciaországi elnökválasztás első fordulóját,  Emmanuel Macron a szavazatok 24-25 százalékával végezne az élen Marine Le Pen, a szuverenista Nemzeti Tömörülés jelöltje előtt, aki 18 százalékot érne el. Macron valamennyi kihívóját legyőzné a második fordulóban a felmérések szerint.

Hogy ez miért fontos most? Tekintve, hogy a köztársasági elnök korábban azt közölte, hogy mindaddig nem jelenti be, hogy újra indul az elnöki székért, amíg nem oldódik meg az ukrajnai válság. A jelöltállítás határideje viszont március 4.

Mert A kormányzati források frissen megerősítették, hogy Macron, francia államfő, március 5-én fogja tartani az első elnökválasztási nagygyűlését a dél-franciaországi Marseille-ben, a chanot parkban.

Kicsit ellentétes információk vannak, hiszen az első kampánygyűlés időpontja már megvan, viszont az államfő csak jövő héten fogja nyilvánosságra hozni a jelöltségét. Közben az ellenzék hetek óta azzal vádolja az elnököt, hogy valójában már minden egyes vidéki látogatása során kampányol.

Az elnökválasztás első fordulóját április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik, s a felmérések szerint továbbra is az államfő támogatottsága a legnagyobb.

 Az államfő bejelentése az újrajelölésre felgyorsíthatja a kampányt, amely a felmérések szerint egyelőre kevésbé érdekli a franciákat, mint öt évvel ezelőtt.

Az elemzők arra számítanak, hogy alacsonyabb lesz a részvétel, mint 2017-ben, amikor is az első fordulóban a francia választópolgárok 78, a másodikban 74 százaléka vonult az urnákhoz.

Viszont egy, a napokban nyilvánosságra hozott másik felmérés szerint ugyanakkor

a fiatalok a korábbinál jobban érdeklődnek a politika iránt, így várhatóan nagyobb arányban mennek el szavazni.

Rovatok