Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok szerint már nincs értelme tárgyalni

2022. február 23., szerda 06:57

Antony Blinken amerikai külügyminiszter az ukrán külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: miután Moszkva katonai csapatokat küldött Kelet-Ukrajnába, már nincs értelme tárgyalnia az orosz külügyminiszterrel, Szergej Lavrovval.

Az amerikai és orosz külügyminiszterek csütörtökön találkoztak volna, Genfben. Antony Blinken kijelentette: Washington továbbra is ragaszkodik a diplomáciai megoldásokhoz, de úgy gondolja, Oroszországnak most meg kell győznie mindenkit arról, hogy valóban szándékozik csökkenteni a katonai tevékenységet és szintén diplomáciai megoldásra törekszik.

Antony Blinken abszurdként emlegette Vlagyimir Putyin kijelentését, miszerint elismeri az ukrán donyecki és luhanszki területek függetlenségét.

Most úgy látjuk, az invázió elkezdődik, és Oroszország egyértelműen kinyilvánította, hogy teljesen elutasítja a diplomáciát, jelenleg nincs értelme ennek a találkozónak Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Valójában Vlagyimir Putyin nem a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot ismerte el, hanem azok közvetlen felelősségét az Ukrajna elleni háborúért, amely egy indokolatlan háború egy európai szuverén állam ellen.

– idézi az MTI Antony Blinken amerikai külügyminisztert.

Sosem fogják elismerni a szakadárokat, Lend-Lease program jöhet

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter mindeközben hangsúlyozta:  bármi történjék is, sosem fogják elismerni a két szakadár köztársaság függetlenségét.

Oroszország még több szankcióval és nemzetközi nyomással találja szemben magát minden egyes agresszív lépés után, amelyet megtesznek

– emelte ki Dmitro Kuleba. 

A külügyminiszter ezenfelül közölte, Antony Blinkennek azt javasolta, hogy dolgozzanak ki egy, a második világháborús Lend-Lease-hez hasonló programot, amelynek részeként az Egyesült Államok fegyverekkel látná el Ukrajnát azért, hogy hatékonyabban védekezhessenek az oroszok ellen.

Az ukrán külügyminiszter Joe Bidennel is találkozott

Dmitro Kuleba a Twitteren arról is beszámolt, hogy Antony Blinken mellett Joe Bidennel is találkozott a Fehér Házban.

Hangsúlyozta: az Egyesült Államok és Ukrajna stratégiai együttműködése ebben a „feszült helyzetben” sem gyengült. 

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke kedden jelentette be, hogy pénzügyi szankciókat rendelt el orosz bankok ellen, valamint az orosz szuverén államadóssággal szemben is, tehát elzárják az orosz kormányt a nyugati finanszírozástól.

Valami felrobbant Donyeckben

A TASZSZ hírügynökség közlése szerint szerda hajnalban erős robbanás rázta meg Donyeck városát. A detonáció egy négyemeletes épületnél, az egyik helyi televíziócsatorna szerkesztőségénél történt.

A RIA Novosztyi hírügynökség közzétett egy rövid felvételt, amelyen annyi látható, hogy a robbanás után kitörtek az épület ablakai. 

A televíziócsatorna vezérigazgatója – aki az eset után a helyszínre érkezett – azt mondta: „Úgy tűnik, hogy egy házilag készített robbanóeszközt dobtak be az épületbe.”

Mint korábban megírtuk, az efféle akciókra, valamint egy hamis zászlós támadásra hivatkozhat majd Oroszország akkor, amikor nagyobb katonai hadmozdulatokat kezd az ukránok ellen. 

(Borítókép: Antony Blinken 2022. február 1-jén. Fotó: Susan Walsh / Pool / AFP)

Rovatok