Index Vakbarát Hírportál

Ukrán külügyér: Egy kiterjedt ukrajnai háború esetén eljön az általunk ismert világrend vége

2022. február 23., szerda 17:57 | aznap frissítve

Putyin most azt akarja bebizonyítani, hogy az ENSZ gyenge, tehetetlen, és a szabályok nem vonatkoznak rá. Itt az ideje megállítani az orosz hadigépezetet anélkül, hogy vérontásra kerüljön sor – hangsúlyozta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésén mondott beszédében. 

A béke és a józan észbe vetett remény dominálja az ukrán és a nemzetközi közösség gondolatait. Mindazonáltal a remény nem elég, tettekre van szükség – kezdte monológját a külügyér, rámutatva: olyan tettekre van szükség, amelyek egyenlők az orosz fenyegetéssel. Szerinte Ukrajna és a világ történelmi válaszút elé érkezett, az, hogy mit lép a világ, meg fogja határozni a jövőt több évtizedre.

A külügyér a világháborúkat emlegette, a revizionista politika miatti katasztrófákat, amelyek most szerinte Oroszország által ismét Európát fenyegetik.

A második világháború óta a legnagyobb biztonsági válságot éljük, amelyet Oroszország gerjesztett. Ukrajna sose támadott meg senkit, nem tervez ilyet, és nem is fog – reagált azokra az orosz vádakra, amelyek szerint Kijev fegyveres offenzívát tervez a kelet-ukrajnai szakadár területek ellen, melyeknek függetlenségét a minap ismerte el a Kreml. 

Kuleba visszautasított számos vádat. Mint mondta, „abszurd”, hogy – ahogy azt Oroszország állítja – Ukrajna eszkalálja a feszültségeket azzal, hogy védelmi eszközöket szerez be szövetségeseitől. Erre éppen az orosz fenyegetés miatt van szükség. 

Moszkva kijelentéseit egyenesen borzasztónak minősítette. Például azt, hogy Putyin hétfői televíziós beszédében gyakorlatilag kijelentette: Ukrajnának nincs joga létezni.

A kelet-ukrajnai Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok függetlenségének elismerésével Oroszország megsértette a nemzetközi jogot, az ENSZ alapPilléreit, és nem kevésbé megtámadta az Ukrán állam létjogOsultságát – hangsúlyozta az ukrán külügyminiszter. 

Emlékeztetett: attól az országtól szenved el támadásokat Ukrajna, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja. Ez pedig sötét jövőt vetít előre, mert szerinte ezt a válságot senki nem fogja megúszni, ha Putyin behatol Ukrajnába. 

Egy kiterjedt háború Ukrajnában lesz az általunk ismert világrend vége 

– jelentette ki, hozzátéve: ha elfajulnak a dolgok, romba dőlnek azok a nemzetközi intézmények, amelyek a világbiztonság fenntartásáért felelnek. A XX. század legsötétebb időszaka tér vissza, mert ha az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy állandó tagja megszegi az összes szabályt, mások is követhetik a példáját

Kuleba figyelmeztette az ENSZ-t:

Putyin most azt akarja bebizonyítani, hogy az ENSZ gyenge, tehetetlen, és a szabályok nem vonatkoznak rá. Itt az ideje megállítani az orosz hadigépezetet anélkül, hogy vérontásra kerüljön sor.

(Borítókép: Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter sajtótájékoztatón beszél 2022. február 23-án. Fotó: Carolyn Kaster / Pool / Reuters)

Rovatok