Index Vakbarát Hírportál

Kiengedtek négy lányt, akik abortusz miatt kerültek börtönbe hét évvel ezelőtt

2022. február 24., csütörtök 06:58

El Salvador az elmúlt húsz évben mintegy 181 nő ellen indított büntetőeljárást abortusz miatt. Az ítéleteket emberölés miatt hozták meg.

El Salvadorban minden körülmény között tiltott az abortusz.

Beleértve a nemi erőszakot, a vérfertőzést, és azt is, ha a nő egészsége forog kockán a terhesség megszakítása miatt.

A The Citizen Group nőjogi szervezete szerint El Salvador az elmúlt húsz évben mintegy 181 olyan nő ellen indított büntetőeljárást, aki szülészeti vészhelyzetbe került. Ebből 2009 óta mindössze hatvankét embert engedtek szabadon.

Ebbe a csoportba tartozik az a négy nő is, akit a napokban engedtek ki a börtönből El Salvadorban.

A bíróság azért szabta ki rájuk egyenként – név szerint, Kenia, Evelyn, Karen és Elsy – a 30 évre szóló büntetést, mert elvetéltek.

Az elvetélést emberölésként értékelik az ország törvényei szerint. A négy nő a harminc évből 7-13 évet ült le.

Az egyik lány, Kenia a szabadulás után elmondta, hogy 17 éves korában lett állapotos, és a harmadik trimeszterben járt, amikor veszélybe került az élete, miután leesett a lépcsőn. Felhívta a mentőket, akik nem értek ki időben. Később egy kórházi ágyon ébredt fel, ahol megtudta, hogy a babát elvesztette. A kórtermét pedig biztonsági örök vették körbe. 

A saját akaratomon kívül, egy ilyen igazságtalanság miatt fosztottak meg a szabadságomtól. Elvesztettem a fiatalságomat. Elvesztettem a családomat.

Szabadulásuk óta Kenia, Evelyn, Karen és Elsy további tizenkét sorstársuknak kértek kegyelmet. Ebből hét nő már a börtönbüntetését tölti, öt nő pedig a vádemelésnél tart.

Az Amnesty Nemzetközi Szervezet kijelentette, hogy mindenféle olyan ügyet támogat, ami minden olyan nőnek próbál segíteni, akik emberölés miatt kerültek börtönbe, pedig valójában az életük volt veszélyben az abortuszuk, az elvetélésük, a terhességük folyamán.

Nayib Bukele, salvadori elnök, korábban már kizárta a saját abortusztörvényeikre irányuló bármiféle megváltoztatást, a jelen helyzetre pedig még nem reagált.

Szégyenletes az országra nézve, hogy nőket és lányokat tesznek ki még mindig e brutális és szélsőséges erőszaknak azzal, hogy ezek a nők nem tudnak megalapozott döntéseket hozni a saját testükkel kapcsolatban.

 nyilatkozta Erika Guevara Rosas, az Amnesty amerikai igazgatója a Reutersnek.

(via reuters)

Rovatok