Index Vakbarát Hírportál

Vitalij Klicsko üzent a kijevieknek, mindenki készítse elő a bőröndjét

2022. február 24., csütörtök 11:50

Az ukrán főváros polgármestere, az egykori nehézsúlyú ökölvívó szerint a legnagyobb ellenség most a pánik, de mindenre fel kell készülni.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a Bildnek azt nyilatkozta, Ukrajnának most az egész világ támogatására szüksége van.

Háborúban állunk, és a hazánkért harcolunk, azonnal fájdalmas szankciókat kell hozni Oroszország ellen

– mondta az egykori nehézsúlyú ökölvívó. A polgármester szerint Kijevben, ahol hajnalban statáriumot hirdettek ki, mindent ellenőrzés alatt tartanak, de az emberek érthető módon nagyon feszültek.

Az ukrán főváros vezetése a Telegram üzenetküldő portálon közölte, hogy légi fenyegetést észleltek Kijevben. A városi adminisztráció arra kérte a város lakóit, hogy ha bekapcsolnak a szirénák, haladéktalanul menjenek az óvóhelyekre.

Klicsko a közösségi oldalán is üzent a kijevieknek. Mint fogalmazott, a legnagyobb ellenség most a pánik, senki se veszítse el a fejét. Aki nem a kritikus infrastruktúrák fenntartásával foglalkozik, az ne hagyja el az otthonát, és egy bőröndbe készítse össze a legszükségesebb dolgait az okmányaival, arra az esetre, ha védett helyre kell menekülnie.

A kijevieknek kitartást kívánt, azt ígérve, a város működését továbbra is biztosítják a hatóságok.

Vitalij Klicsko maga szervezi Kijev polgári védelmét, és pár hete egy toborzóiroda megnyitásakor a testvére, Vlagyimir bevonult tartalékos katonának. Korábban azt mondta, egykor megesküdött, hogy megvédi az országát, és készen áll harcolni a hazájáért. Kijev polgármestere pár hete indulatos nyilatkozatban támadta Németországot, amiért valódi segítség helyett csak katonai sisakokat küldött Ukrajnának.

(Borítókép: Vitalij Klicsko. Fotó: Ronald Wittek / MTI / EPA)

Rovatok