Index Vakbarát Hírportál

Putyin elrendelte a katonai műveletet Ukrajna területén

2022. február 24., csütörtök 05:27 | aznap frissítve

Csütörtök hajnalban mondott beszédet a televízióban az orosz elnök.

Különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében – adta hírül az MTI.

Csütörtök hajnali televíziós beszédében az orosz elnök azt mondta: Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog a demilitarizálására és „nácimentesítésére”.

Putyin szerint a katonai művelet célja a helyi lakosság védelme, amely – mint fogalmazott – az elmúlt nyolc évben bántalmazást és „népirtást” szenvedett el a „kijevi rezsimtől”.

Az orosz elnök televíziós beszédében elmondta:

A donbászi népköztársaságok segítségkéréssel fordultak Oroszországhoz. Ezzel kapcsolatban úgy döntöttem, hogy különleges katonai műveletet hajtok végre. Célja a kijevi rezsim által bántalmazásnak, népirtásnak kitett emberek védelme nyolc éven keresztül, és ennek érdekében Ukrajna demilitarizálására és azoknak a bíróság elé állítására fogunk törekedni, akik számos bűncselekményt követtek el civilek, köztük Oroszország állampolgárai ellen.

Beszédében szólt Ukrajna polgáraihoz és az ukrán hadsereghez is. Hangsúlyozta: „a mai események nem Ukrajna és az ukrán nép érdekeit akarja megsérteni, hanem azok ellen szól, akik túszul ejtették Ukrajnát, és megpróbálják felhasználni Oroszország és saját népe ellen”.

Putyin hozzátette, hogy minden ukrán katona, aki megtagadja Kijev kegyetlen parancsainak végrehajtását és leteszi a fegyvert, akadálytalanul elhagyhatja a háborús övezetet. Hozzátette, hogy az ukrán katonák hűségesküt tettek, amelyben az ukrán nép védelmére, „és nem az Ukrajnát kifosztó és éppen ezeket az embereket gúnyoló népellenes vezetőkre”.

Hadd magyarázzam el: az ukrán hadsereg minden katonája, aki leteszi a fegyvert, szabadon elhagyhatja a harci övezetet, és visszatérhet családjához

– fogalmazott Vlagyimir Putyin. Az Orosz Föderáció elnöke hangsúlyozta:

Minden felelősség az esetleges vérontásért teljes mértékben az Ukrajna területén uralkodó rezsim lelkiismeretén szárad.

Vlagyimir Putyin elmondta, hogy Oroszország továbbra is az egyik legerősebb atomhatalom a bolygón, így egyetlen potenciális agresszornak sem lehet kétsége afelől, hogy teljes vereséget szenved.

Az orosz elnök kiemelte, hogy egyáltalán nem céljuk, hogy megszállják Ukrajnát.

Terveink között nem szerepel ukrán területek megszállása, nem fogunk senkire semmit ráerőltetni

– fogalmazott Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök hadüzenetével párhuzamosan az éjjel rendkívüli ülést tartott az ENSZ Biztonsági Tanácsa is. Az ülésen elhangzott, hogy minden jel szerint Oroszország a következő órákban támadást indít, és emiatt arra szólították fel az orosz elnököt, hogy állítsa le az akciót.

Oroszország ENSZ-képviselője azt nyilatkozta: az ország az ENSZ alapító okiratának 51. fejezetére hivatkozva hajtja végre az akciót, amely minden állam részére engedélyezi az önvédelmet.

Joe Biden újabb lépéseket ígért

Joe Biden amerikai elnök közép-európai idő szerint csütörtök hajnalban közölte: Putyin kiprovokálatlan és igazolhatatlan támadást indított Ukrajna ellen, és szándékosan robbant ki egy olyan háborút, amely felbecsülhetetlen veszteséget fog okozni az emberéletekben. Az amerikai elnök szerint az ENSZ és szövetségesei egységes választ fognak adni a harcok megindulására.

Azt is közölte, hogy figyelemmel kísérik a helyzetet, és csütörtök reggel a G7-ek vezetőivel is összeülnek, hogy „újabb következményekkel”, vagyis újabb szankciókkal szembesítsék Oroszországot. Hozzátette: ezenkívül a NATO részéről „erős, egységes válaszra” lehet számítani.

A pénzügyi piacok kilőttek a támadás hírére, Tokióban zuhant a Nikkei, Szöul szintén jelentős veszteségeket szenved el, míg az arany és az amerikai dollár megindult felfelé – írja a Magyar Hang.

Egész pályás letámadás

Kárpáthír arról írt, hogy egyes értesülések szerint, miközben Putyin beszélt, nagy robbanások hallatszottak Kijevben, Harkivban és Ukrajna más területein. Később Kijevből is robbanásokat jelentettek. Neil Hauer újságíró a Twitter-oldalán számolt be róla, hogy három robbanást is hallott Kijev központjában hajnali négy körül, nem sokkal később még többet.

Harkovból az alábbi felvétel érkezett:

Az NBC News szerint Kijevben is robbanásokat észleltek, ezt a CNN riportere is megerősítette.

A BBC riportere mindeközben azt mondta: öt vagy hat robbanást lehetett hallani a városban. Az egyik kijevi lakos az alábbi felvételt tette közzé.

Más beszámolók szerint pedig Kramatorszk és Odessza városaiban is detonációkra került sor, vélhetően előre eltervezett szabotázsakciókról lehet szó. A robbanások ezen a térképen is láthatók.

Videók tanúsítják azt is, hogy az oroszok már rakétákat is kilőttek, vélhetően a fenti robbanásokat is ezek okozták. Belgorod városának környékén az alábbi felvétel készült.

Egy másik felvételen pedig ugyanez látható:

 Mindeközben a Donbaszban lévő Mariupol városában is erős robbanásokat észleltek:

Oroszbarát szakadárok saját közlésük szerint megtámadtak csütörtökre virradóan egy várost, amely Kijev ellenőrzése alatt áll Luhanszk régióban – közölte az Interfax hírügynökség alapján az MTI. Scsasztija ellen az ukrajnai orosz hadművelet megkezdése után indítottak támadást.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a helyzetet egész pályás letámadásként, az invázió megindulásaként jellemezte. Közölte: békés városok állnak támadás alatt, Ukrajna viszont megvédi magát és győzni fog. A világnak szerinte meg kell állítania Putyint, és most jött el a cselekvés ideje.

Békés ukrán városokra csaptak le, ez egy offenzív háború. Ukrajna meg fogja védeni magát és győzni fog. A világ meg tudja állítani Putyint, és ezt meg is kell tenni. Most kell cselekedni

– fogalmazott.

Hadiállapotot vezettek be Ukrajnában

Oroszország csapásokat mért az ukrán katonai infrastruktúrára és határőrségre – közölte Volodimir Zelenszkij csütörtökön reggel. Az ukrán elnök videóüzenetében bejelentette a hadiállapot bevezetését az egész országban.

Elmondta, hogy amerikai kollégájával, Joe Bidennel már telefonált, és arra kérte az ukránokat, maradjanak otthon.

Ne essen senki pánikba, erősek vagyunk. Mindenkit legyőzünk. Dicsőség Ukrajnának!

– összegzett az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjjel videóüzenetben fordult Oroszországhoz, azt kérve, hogy ne indítson támadást Ukrajna ellen. Feltette a kérdést, hogy az oroszok akarnak-e háborút, mert – mint mondta – Ukrajna népe békét akar.

Ukrajna az önök híreiben és Ukrajna a valóságban két teljesen különböző ország. Azt mondják, hogy utáljuk az orosz kultúrát. Hogyan lehet utálni a kultúrát, bármilyen kultúrát? A szomszédok mindig kulturálisan gazdagítják egymást. Ez azonban nem teszi őket eggyé. Különbözőek vagyunk, de ez nem ok arra, hogy ellenségek legyünk

– mondta Zelenszkij. Kiemelte: az ukránok maguk akarják meghatározni történelmüket „békésen, nyugodtan és őszintén”.

Hallgassatok meg bennünket! Ukrajna népe békét akar. Az ukrán kormány is, és ezért mindent megtesz, amit tud

– fogalmazott, valamint hozzátette, hogy csakis Oroszország polgárain múlik, hogy ők akarnak-e háborút vagy sem. Zelenszkij egy későbbi videóüzenetben orosz nyelvre áttérve közölte, hogy csütörtökön újfent telefonmegbeszélést kezdeményezett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amire nem kapott választ – számolt be az MTI.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin beszéde 2022. február 24-én. Fotó: Russian Pool / Reuters TV / Reuters)

Rovatok