Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal

2022. február 24., csütörtök 11:21

Televíziós beszédet mondott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra reagálva, hogy Oroszország offenzívát indított Ukrajna ellen. Kitartásra és egységre szólított fel, valamint közölte, megszakítottak minden diplomáciai kapcsolatot Moszkvával.

Aligha lehetne behívatni az ukrajnai orosz nagykövetet a kijevi külügyminisztériumba, ugyanis az oroszok szerdán kiürítették az összes külképviseletüket. Ekkor már szinte teljes bizonyossággal tudni lehetett, hogy bármelyik pillanatban megindulhat az orosz támadás Ukrajna ellen, csak az nem volt világos, hogy milyen mértékben. 

Nem lehet se minket, se a történelmünket elpusztítani!

– szögezte le az ukrán elnök a sajtótájékoztatón, melyen arra kérte az orosz állampolgárokat, hogy menjenek ki az utcára, és tiltakozzanak a háború ellen.

Ama háború ellen, amelyet ellenünk indítottak

– tette hozzá könnyes szemmel. Az orosz hivatalos narratíva egyre inkább azt állítja, hogy „Ukrajnának nincs létjogosultsága”. 

Oroszország először repülőtereket és katonai objektumokat (kikötőket, légi támaszpontokat, lőszerraktárakat) támadott rakétákkal, aminek célja a légi forgalom leállítása, a potenciális külföldi katonai segítségnyújtás megakadályozása Ukrajna számára. Az utóbbi órákban azonban orosz lánctalpasok lépték át az ukrán határt, videófelvételek és helyszíni beszámolók szerint a Krímből a dél-ukrajnai Herszoni területre törtek be, a CNN szerint északon Belaruszból Kijev irányába vonult egy páncélos konvoj, keleten pedig az ukrán fegyvergyártás központjában, Harkivban jelentek meg orosz páncélosok. Ott csütörtök délelőtt még összecsapásokról érkeztek jelentések. 

Vlagyimir Putyin hajnalban jelentette be televíziós beszédében, hogy „hadműveleteket” indít Ukrajnában Oroszország biztonsága és amúgy az ukrán nép érdekében. Az orosz állami média azóta is az önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai szakadár területek, a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok védelmével indokolják a katonai akciókat. 

A katonai akciók megindítása rögtön érezhetővé vált a világban.

Kijev egyelőre 40 ukrán katona halálát erősítette meg. Az ukrán csapatmozgásokról azonban keveset tudni. A védelmi tárca ugfyanis felszólította az ukrán állampolgárokat: ne osszanak meg semmilyen információt a fegyveres erőkről, mivel az a védekezésnek árt. 

Az eseményeket percről percre követjük az Indexen, kattintson ide

(Borítókép: Vododimir Zelenszkij beszéde 2022. február 24-én hajnalban. Fotó: Volodomir Zelenszkij / Facebook)

Rovatok