Index Vakbarát Hírportál

Ketanji Brown Jackson lehet az első afroamerikai bírónő a Legfelsőbb Bíróság tagjai között

2022. február 25., péntek 21:33

Joe Biden elnök kipipálhatja egyik ígéretét, amit a 2020-as elnökválasztási kampányban tett.

Joe Biden frissen jelentette be a saját jelöltjét az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának tagjai közé. Twitteren írta ki véleményét ezzel kapcsolatban azzal a szöveggel, hogy

Jackson bírónő nemzetünk egyik legkiválóbb jogi koponyája, aki kivételesen jó tagja lesz a Legfelsőbb Bíróságnak.

Ebből is kiderülhet, hogy Biden amerikai elnök javaslata Ketanji Brown Jackson bírónőre esett, akinek két lánya van, és Patrick G. Jackson felesége, aki a MedStar Georgetown Egyetemi Kórház egyik általános sebésze.

Ketanji Washington DC-ben született, Miamiban nőtt fel, és a Harvard Egyetemen doktorált. Az 1999–2000-es ciklusban a Legfelső Bíróságban hivatalnokként dolgozott, de állami védőként is szolgált, ami nem megszokott a Legfelsőbb Bíróság jelöltjei között.

A bírónő jelölésével Joe Biden elnök egyrészt kipipálhatja azt az ígéretét, amit a 2020-as elnökválasztási kampány során tett, amiben megígérte, hogy egy afroamerikai nőt fog jelölni a Legfelsőbb Bíróságba, másrészt pedig sikerült egy olyan liberális beállítottságú jogászt választania, aki bizonyos mértékig republikánus támogatást is kapott. Utóbbi támogatásnak köszönhető, hogy tavaly nyáron Jacksont a washingtoni szövetségi bíróság tagjai közé is jelölték.

Ha tényleg megválasztják a Legfelsőbb Bíróságba Biden jelöltjét, akkor

történelmet írhat majd azzal, hogy ő lesz az első afroamerikai bírónő az amerikai legfelsőbb bíróságban.

Nemcsak ezzel tűnhet majd ki a többiek közül, hanem azzal is, hogy 51 évesen a második legfiatalabb tagja lesz a testület jelenlegi formációjának. A döntést a demokrata képviselők és szenátorok is támogatták, a republikánus szenátorok között inkább az ellenérzés volt jellemző, állításuk szerint 

a radikális baloldal ismét megnyerte Biden elnököt.

(via New York Times)

Rovatok