Index Vakbarát Hírportál

Dobrev Klára a BBC-nek: Több szankcióra van szükség Vlagyimir Putyin ellen

2022. február 25., péntek 21:28

Dobrev Klárát, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjét a BBC adásában kérdezték meg arról, hogy elégedett-e azokkal a szankciókkal, amelyeket az Európai Unió hozott Oroszország ellen Ukrajna megtámadása miatt.

Nem, nem vagyok elégedett még a szankciókkal

– mondta Dobrev Klára. Hozzátette: meg kell érteni azt, hogy Vlagyimir Putyin nem fog megállni, amíg nem kényszerítik rá erre, ugyanis szerinte az orosz elnök „a Szovjetunió újjáépítésére” törekszik, amit a korábbi cselekedetei bizonyítanak.

Kifejtette azt is, hogy a mostani szankcióknak közepes vagy hosszú távon lehet ugyan hatásuk, de ahhoz kevesek, hogy rövid távon megrendítsék Vlagyimir Putyin uralmát. 

Biztos vagyok benne, hogy a következő napokban, hetekben éles vita lesz az Európai Unióban [...] arról, hogy milyen új szankciókat vezessünk be

– fogalmazott ezzel kapcsolatban a DK politikusa. Arra a kérdésre, hogy mennyire reálisak a szigorúbb szankciók úgy, hogy több EU-s ország pénzügyileg és energiaellátás szempontból függ Oroszországtól, Dobrev Klára azt mondta: középtávon csökkenteni kell az oroszoktól való függést – többek között a megújuló energiaforrásokkal –, rövid távon pedig ki kell tartani.

Mindenkit biztosítok arról, hogy az Európai Unióban elegendő gáztartalékkal rendelkezünk erre az évre

– mondta, arra hivatkozva hogy ezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megerősítette. Szijjártó Péter külügyminiszter nemrég ugyanezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentés egyelőre nincs veszélyben a szankciók miatt. 

Dobrev Klára végül arról beszélt, hogy azért is van szükség ezekre a lépésekre, mert reményt kell adni az orosz ellenzéknek, amely – az őrizetbe vétel veszélye ellenére is – a háborúval szemben demonstrál az utcákon.

(Borítókép: Dobrev Klára 2021. szeptember 30-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok