Index Vakbarát Hírportál

„Kapjátok be!” – üzenték haláluk előtt az ukrán határőrök az oroszoknak a Kígyó-szigetről

2022. február 25., péntek 11:52

Az orosz hadsereg eddigi leggyorsabb és legvéresebb támadása egy apró szigeten zajlott le a Fekete-tengeren. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy a Kígyó-szigeten hősi halált halt tizenhárom határőr posztumusz kitüntetést kap.

A Kígyó-sziget egy apró, de stratégiailag fontos földdarab a Fekete-tengerben, a Duna-deltával szemben, amire egyébként Románia is igényt tart. A sziget elfoglalásával el lehet vágni Ukrajnát fontos hajózási útvonalaktól, elszigetelve az országot a tengeri utánpótlástól. Az ott lezajlott rövid, de annál véresebb incidens máris az ukrajnai háború egyik jelképévé vált.

A Kígyó-szigeten tizenhárom ukrán határőr tartózkodott, amikor megjelent egy orosz hadihajó. Az oroszok rádión fegyverletételre szólították fel a határőröket, ami ezután történt, azt a közösségi médiában terjedő hangfelvételekből tudjuk.

„Ismétlem, tegyék le a fegyvereket, és adják meg magukat, különben tüzet nyitunk. Vették?” – hangzik az orosz hadihajó üzenete.

„Megmondjam nekik, hogy kapják be?” – kérdezi az egyik határőr a parancsnokukat.

„Feltétlenül” – hangzik a válasz.

A határőr ezután visszafordul a mikrofonhoz, felerősíti a hangerőt, és közli az oroszokkal, hogy bekaphatják. (Szó szerint azt mondja: „Russzkéj koráblj, idé nahuj!” – azaz: Orosz hadihajó, menj a f*szba!)

A hadihajó rögtön ezután tüzet nyitott, majd a szigetet egy orosz vadászgép is bombázni kezdte. A támadást egyetlen határőr sem élte túl, az egyiküknek még sikerült egy videót készítenie az első lövedékek becsapódásakor:

„A Kígyó-szigetet védő határőrök mindegyike hősi halált halt. Az utolsó pillanatig sem adták fel. Örökre emlékezni fogunk azokra, akik életüket áldozták Ukrajnáért” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a sziget elvesztése után. Zelenszkij azt is bejelentette, hogy az elesett határőrök posztumusz megkapják az Ukrajna hőse kitüntetést.

(Borítókép: Wikipedia)

Rovatok