Index Vakbarát Hírportál

Hitlerként ábrázolja Putyint az egyik brit bulvárlap

2022. február 25., péntek 09:53

A nemzetközi sajtó természetesen kiemelten foglalkozik az orosz–ukrán háborúval, a jelentős újságok pénteki címlapjait a konfliktus uralta. Több lap ugyanazt a vérző fejű ukrán nőt tette címlapjára, az egyik brit bulvárlap pedig Adolf Hitlerré maszkírozta Vlagyimir Putyint.

Ahogy arról beszámoltunk, csütörtök reggel átfogó orosz támadás indult Ukrajna ellen. Előbb rakétákkal lőttek több nagyvárost: repülőtereket, fegyverraktárakat és laktanyákat támadtak, de néhány lakóépületet is eltaláltak. A nemzetközi sajtó kiemelten foglalkozik a fegyveres konfliktussal.

Több brit bulvárlapban is megjelent Adolf Hitler

A Guardian is egyike azoknak a brit lapoknak, amelyek címlapjukon egy vérző fejű ukrán nő fotóját közölték. „Putyin betör” – olvasható a 200 éves napilap pénteki címoldalán. Kiemelik továbbá a nyugati szankciókat, valamint a több százra tehető halálos áldozatok számát.

A Telegraph pénteki számában új hidegháborút emleget, címlapján megjelenik egy Adolf Hitlert ábrázoló grafika is a fegyveres konfliktusról szóló beszámolóban. „Ukrajna Európa 9/11-es pillanata” – írja a napilap, utalva a 2001-es amerikai terrortámadásra.

A Mirror nevű bulvárlap a vérző fejű ukrán nő mellé odatette Vlagyimir Putyin orosz elnök arcképét, „az ő vére az ő kezén szárad” felirattal.

A legerősebb címlapot a Daily Star nevű bulvárlap készítette: péntek reggeli címlapján Vlagyimir Putyin arcképét fekete hajjal és bajusszal ábrázolták, azaz Adolf Hitlerré maszkírozták az orosz elnököt. „Mit gondol Putyin úr, kivel viccelődik?” – teszi fel a költői kérdést a Daily Star.

Putyin háborúja, ami megváltoztatta a világot

A német Der Spiegel pénteki címlapján egy robbantásról közöl felvételt, „Putyin háborúja: a konfliktus, ami megváltoztatta a világot” szöveggel. A lap online felületén percről percre követi az eseményeket.

A Die Welt címlapját is a háború uralta. „Hová vezet ez a konfliktus?” – teszi fel a kérdést a német napilap. „Harc az egész országban” – írja a Welt, amely szintén a vérző fejű ukrán nővel indította pénteki számát.

Az orosz lapok közül az Ivesztyija címlapján Csernobil elfoglalásáról számolt be, honlapján folyamatosan nyomon követi az eseményeket. Hasonlóan tesz a Moscow Times is.

Az orosz–ukrán háború eseményeit percről percre követjük az Indexen, a legfrissebb fejleményekről ide kattintva olvashatnak. 

(Borítókép: Egy újságárus standja pénteken reggel Londonban. Jeff J Mitchell / Getty Images Hungary)

Rovatok