Index Vakbarát Hírportál

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök oroszul üzent Putyinnak

2022. február 25., péntek 13:41

Az ukrán államfő szerint ez nem csak Oroszország inváziója Ukrajnában, ez az Európa elleni háború kezdete.

Olaf Scholz német kancellár tegnap az Ukrajna elleni orosz invázióról azt mondta, hogy Európa 75 éve nem látott ilyet. Ez igaz, de ez nem a teljes igazság – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek délután tartott sajtótájékoztatóján.

Ez nem csak Oroszország inváziója Ukrajnában, ez az Európa elleni háború kezdete. Európa egysége ellen szól

– emelte ki az ukrán elnök, aki szerint az orosz támadás az alapvető emberi jogok ellen is szól. Azzal szemben, hogy az európai államok megtagadják a határok erőszakos felosztását – tette hozzá. Az elnök elmondta, hogy az ukrán városokat már második napja rakéta- és bombatámadások érik. A harckocsioszlopok és a légitámadások a lehető legközelebb állnak ahhoz, amit Európa már rég látott: a második világháború idején.

De itt van, megint van. Most, 2022-ben, 75 évvel a második világháború vége után

– fogalmazott Volodimir Zelenszkij, aki beszédében megköszönte az államoknak azokat a szankciókat, amelyeket eddig Oroszország ellen meghoztak.

Az elnök elmondta, hogy az orosz tankok még mindig lőnek az otthonaikra. A páncélozott járművek továbbra is támadnak, köztük civilekre is.

Európának van elég ereje, hogy megállítsa ezt az agressziót. Mi várható az európai országoktól? Az orosz vízumok törlése? Oroszország teljes szankcionálása? A követségek visszahívása? Olajembargó? A légtér lezárása? Ma mindennek terítéken kell lennie, mert veszélyt jelent ránk, mindannyiunkra, egész Európára nézve. Haladéktalanul kell cselekednünk

– mondta Zelenszkij, aki arra buzdított mindenkit, hogy menjenek a városok tereire, és követeljenek békét Európának.

Amikor bombák hullanak Kijevben, ez Európában is megtörténik, nem csak Ukrajnában. Amikor a rakéták megölik népünket, az minden európai halála

– fogalmazott az ukrán elnök. Hozzátette, hogy azt is követeljék kormányaiktól az Ukrajnában tartózkodó külföldiek, hogy Ukrajna több pénzügyi és katonai segélyt kapjon. „Mert ez a segítség segítség önöknek. Mert ez segítség Európának” – tette hozzá.

Ha van európai harci tapasztalata, és nem akarja nézni a politikusok határozatlanságát, jöjjön Ukrajnába, és csatlakozzon hozzánk Európa védelme érdekében, ahol erre most nagyon szükség van

– hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij. Beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz oroszul intézte a szavait: harcok dúlnak egész Ukrajnában. Üljünk le a tárgyalóasztalhoz, hogy megakadályozzuk az emberek halálát.

Végül az ukrán fegyveres erőket kérte, hogy tartsanak ki, és védjék meg hazájukat.

(Borítókép: Volodimir Zelenszki sajtótájékoztatója. Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters)

Rovatok