Index Vakbarát Hírportál

Amerika igyekszik megvédeni a kihalófélben lévő disznódelfint, Mexikó nem reagált

2022. február 26., szombat 16:05

2020-ban lépett hatályba egy erősebb szerződés Amerika, Mexikó és Kanada között, ami a korábbi környezetvédelmi szabályoknál sokkal erősebb pontokat tartalmaz.

Az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Hivatala az elmúlt napokban tiltakozott az illetékes mexikói kormányszervezetnél abból az ügyből kifolyólag, hogy a kritikusan veszélyeztetett kaliforniai disznódelfint nem védik meg.

2020-ban lépett hatályba egy erősebb szerződés Amerika, Mexikó és Kanada között, ami a korábbi környezetvédelmi szabályoknál sokkal erősebb pontokat tartalmaz. Az egyezmény óta ez az első panasz az országok között.

Ha a vita nem oldódik meg, az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi szankciókat vethet ki.

2021-től a mexikói kormány betiltotta a halászatot a Kaliforniai-öbölben, ami durván tíz kaliforniai disznódelfinnek a menedékhelye. Ezzel ellentétben pár hónappal később Mexikó megváltoztatta az álláspontját azzal, hogy mégis lehetővé tette 60 hajónak a halászatot a Kaliforniai-öbölben.

A kaliforniai delfinpopuláció drasztikusan csökkent az illegális halászhálókba gabalyodás miatt. Ezeket a hálókat szintén egy veszélyeztetett hal, a totoaba megfogására használják, amelynek úszóhólyagját különleges csemegének tekintik, és gyógyszerként használják Kínában.

A mexikói kormányszervezet még semmiféle közleményt nem adott ki a kihalófélben lévő delfinfaj miatt.

 Forrás: American Association for the Advancement of Science

Rovatok