Index Vakbarát Hírportál

Az ukránok szerint Magyarország egyedüliként blokkol egy szankciót, Szijjártó Péter cáfol

2022. február 26., szombat 13:45

Oroszország kizárása a SWIFT nemzetközi pénzügyi rendszerből már az utóbbi napokban felvetődött mint az egyik legsúlyosabb lehetséges szankció, amelyet Ukrajna megtámadása miatt hozhatnak. Az ukránok szerint már csak Magyarország blokkolja ezt a lépést, Szijjártó Péter viszont cáfolta az értesülést.

Oroszország kizárását pénteken még több uniós állam is ellenezte, köztük Németország, szombaton azonban már a külföldi sajtó azt írta:

Mindenki meggondolta magát, Magyarországot kivéve.

Donald Tusk, az Európai Néppárt vezetője egyébként már pénteken is azt nyilatkozta, hogy más országok mellett Magyarország is blokkolja a szankciót. Szijjártó Péter nem sokkal később a kijelentést hazugságnak nevezte.

Délelőtt a Kyiv Independent nevű lap azt írta, hogy Magyarország immáron egyedüliként blokkolja a lépést. Nem sokkal később aztán az ukrán parlament a hivatalos Twitter-oldalán is közzétett egy bejegyzést erről.

Ebben azt írták, hogy Magyarország korábban már Ukrajna NATO-csatlakozását is akadályozta, és arra kérték Orbán Viktort, hogy változtasson álláspontján, és most már kezdje el támogatni őket a nyugati integrációban. 

Ezzel párhuzamosan Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszélt az állítólagos magyar vétóról szombat délelőtt. Azt mondta: reméli, hogy „rá tudják kényszeríteni” Magyarországot arra, hogy hagyja jóvá az oroszok elleni szankciót. 

Az ügy már addig fajult, hogy még a lengyel miniszterelnök is felhívta Orbán Viktort.

Mateusz Morawiecki viszont azt írta: a magyar kormányfő biztosította arról, hogy Magyarország nem blokkolja az oroszok kizárását.

Szijjártó Péter kiakadt, álhírgyárakról beszél

„Sajnálattal és megütközéssel látom közben, hogy a nemzetközi politika és a nemzetközi sajtó egyes képviselői nem átallanak álhíreket gyártani és hazudozni. Nem fér a fejembe, hogy hogyan lehet, hogy miközben háború van, emberek halnak meg, egyesek fake news gyárakat üzemeltetnek” – írta a külügyminiszter. 

Legyen már világos: Ez nem igaz! Soha egyetlen szankciós előterjesztéssel szemben sem szólaltunk fel, nem blokkoltunk és nem is blokkolunk semmit

– mondta a SWIFT-szankció állítólagos blokkolásával kapcsolatban, majd azt is hozzátette:

A fake news terjesztői, legyenek bármilyen nemzetiségűek, szégyelljék magukat!

Az ügy hátteréről megkérdeztük a külügyminisztériumot is, válaszukban figyelmünkbe ajánlották a fenti Facebook-posztot.

Tüntetésre buzdítottak Magyarországon, de közben már nincs is miért demonstrálni

A NEXTA Twitter-oldalán azt írták: a Németországban és Magyarországban élő ukrán diaszpóra arra biztatja a tagjait, hogy rendezzenek demonstrációkat a kormányépületeket előtt azért, hogy rábírják a kormányokat az Oroszország elleni szankció támogatására.

Szombat délután viszont már több külföldi lapban is azt írták, hogy Magyarország sem akadályozza a SWIFT-szankciót. A Reutersnek az euróövezet egyik, meg nem nevezett állami bankjának vezetője azt nyilatkozta:

Nagyon rövid időn, pár napon belül jöhet az új szankció, vagyis kizárhatják Oroszországot. 

Hozzátette: a lépés ugyan nem elégséges, de mindenképpen szükséges – még úgy is, hogy ez a döntés mindkét félnek fájni fog.

Szombat délután aztán már a Kyiv Independent is azt írta, hogy Magyarország is támogatja a szankciót.

Arról, hogy milyen következményekkel járhat Oroszország számára a SWIFT-ből való kizárás, ebben a cikkünkben írtunk  részletesen.

(Borítókép: Szijjártó Péter 2022. február 17-én. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok