Index Vakbarát Hírportál

Térképeken mutatjuk, hogyan áll a háború Ukrajnában

2022. február 26., szombat 09:57

Már több mint két napja háború zajlik Oroszország és Ukrajna között, azonban nagyon nehéz átlátni, pontosan mely területeket is foglalták el az oroszok, valamint hol zajlanak jelenleg a harcok. Mindezt most néhány térképen mutatjuk meg.

Az oroszok egyre közelebb kerülnek Kijevhez, sőt egyes források szerint hamarosan be is keríthetik az ostrom alatt álló ukrán fővárost.

A jelenlegi helyzetet a legjobban talán egy, a Telegramról származó térkép mutatja meg (ehhez hasonló térképet közöltek többen is, például az amerikai Institute for the Study of War nevű elemzőcég is).

Ezen a térképen látható, hogy az oroszok milyen területeket foglaltak már el, merre halad az offenzíva, valamint mely városokat érték rakéta- vagy légicsapások. Ugyanebből a térképből egy gif is készült, amelyen a frontvonal mozgása is követhető: 

Lényegében a fenti térképhez hasonló ábrázolás látható a Reuters infografikáján is, némi magyarázattal kiegészítve:

Fontos leszögezni, hogy ez a térkép elsősorban még a péntek esti állapotokat tükrözi. Azóta már úgy tudni, hogy például Kijevtől délre is harcok folynak, az oroszok célja ugyanis az, hogy teljesen bekerítsék a fővárost.

Kijevnél bizonytalanabb a helyzet

Külön térképek készültek az ukrán fővárosról és környékéről is, ahol gyakorlatilag percről percre változik a helyzet, ezért itt talán még nehezebb lekövetni, hogy pontosan mit foglaltak el az oroszok. Az alábbi térképen így csak annak ábrázolására szorítkoztak, hogy hol zajlott harc az éjjel. Ennek alapján viszont tisztán látszik, hogy mely irányokból támadtak az oroszok:

Egy Twitter-felhasználó a saját térképén az eddig megjelent hírek alapján már a fentinél merészebb feltételezéseket tett. Az ő spekulációja szerint az orosz csapatok már szinte az összes, városba vezető főutat irányításuk alá vonhatták, és hamarosan megpróbálhatják elfoglalni az utolsó olyat is, amely a Dnyeper nyugati partján fut. 

Frissítés: Oroszország előrenyomult Délen, Mariupol veszélyben

Egy frissebb térképen már az is látható, hogy az oroszok napközben jelentősen előrenyomultak a Krímtől nem messze és Melitopol városát is elfoglalták. Ha folytatják az offenzívát, akkor akár az onnan keletre lévő Mariupolt is teljesen bekeríthetik a szakadárok segítségével.

A háborús eseményeket a hétvégén is percről percre közvetítjük az alábbi cikkünkben.

(Borítókép: Ukrán katonák Kijevben 2022. február 26-án. Fotó: Daniel Leal / AFP)

Rovatok