Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna Elon Musk műholdjait kérte, és meg is kapta

2022. február 26., szombat 23:28

Arra kérte Ukrajna Elon Muskot, hogy a háború alatt használhassák a SpaceX által felbocsátott műholdakat, így szavatolva az ostrom alá vett országban az internetet.

Miután a napokban több kibertámadás érte az ukrán bankokat és kormányzati weboldalakat, Mihajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes szombaton arra kérte a Tesla vezérigazgatóját, Elon Muskot, hogy biztosítsa Ukrajnának a SpaceX által felbocsátott, internetet sugárzó Starlink műholdakat – számolt be a Newsweek.

A SpaceX több mint 1700 műholddal rendelkezik, egy részük Ukrajna felett is áthalad pályáján, a 21. századi technika

majdnem az egész világot képes ellátni internettel.

A politikus továbbá arra is biztatta az amerikai milliárdost, hogy bátorítsa az „épeszű oroszokat”, hogy álljanak ki kormányukkal szemben. 

Valószínűleg az ukrán miniszterelnök-helyettes is tisztában van azzal, mekkora hatást képes bírni Elon Musk a világ polgáraira; az Index már többször beszámolt arról, hogy az amerikai milliárdosnak egy mondat vagy Twitter-poszt is elég ahhoz, hogy komoly mennyiségű tömeget mozgasson meg

Egy biztos: jó lehetőség lehet a milliárdos számára az ukrán megkeresés, hiszen Musk népszerűsége az elmúlt időszakban csökkent: pár hónapon belül megvádolták állatkínzássalszemeteléssel és pénzügyi manipulációval is

Elon Musk pár órával később válaszolt is, hogy teljesíti a kérést, a Starlink immár aktív Ukrajnában.

Mint ismert, nem ez az első eset, hogy a milliárdos kölcsönadja a műholdjait; a SpaceX korábban a Tonga melletti vulkánkitörést követően segített műholdas internetet szolgáltatni.  

Ukrán helyzet a köbön 

Elon Musk megkeresése azután történt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megtámadta Ukrajnát február 24-én, miután úgy gondolta, hogy Oroszországnak nincs más választása, mint megvédeni magát attól a fenyegetéstől, amit Ukrajna és annak vezetősége jelent számára. Az orosz elnök később azt is kijelentette, hogy a katonai művelet a szomszédos ország demilitarizálása és „nácimentesítése” érdekében folyik. 

Nem sokkal Putyin bejelentése után országszerte rakétacsapásokról számoltak be, miközben az orosz szárazföldi és légierők elkezdtek bevonulni Ukrajnába és annak fővárosába, Kijevbe. 

A háborús állapotok kihatnak a telekommunikációra is, az elmúlt napokban többször is előfordult, hogy kibertámadásokat hajtottak végre Ukrajnával szemben; kormányzati és banki weboldalakat támadtak meg a – vélhetően orosz – hackerek.

Volt, hogy egyszerre leállt a külügy, az Ukrán Biztonsági Szolgálat, a belügyminisztérium és a honvédelmi minisztérium oldala. Közben Oroszországban is hasonló a helyzet, miután kibertámadások célpontjává vált a Kreml is; több orosz kormányzati weboldal, köztük a Kremlé és a védelmi minisztériumé már harmadik napja nem működik – számolt be a CNN

A nagy platformok is az ukrajnai háború fontos csataterei.

A napokban a Twitter ideiglenesen felfüggesztette a hirdetéseket Oroszországban és Ukrajnában, indoklása szerint azért, hogy a reklámok ne vonják el a figyelmet a közbiztonsági jellegű információkról. A Meta szintén korlátozta az orosz állami médiumoknak a Facebook szolgáltatásaihoz való hozzáférését, legutóbb pedig a YouTube kapcsolta ki a Russian Today orosz hírtévé oldalán a hirdetési lehetőséget. Az indok, hogy az orosz propagandagépezet ne használhassa pénzszerzésre a közösségi média legnépszerűbb platformjait.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfrissebb hírekért kövessék a Index hírösszefoglalóját: 

(Borítókép: Elon Musk. Fotó: WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

Rovatok