Index Vakbarát Hírportál

Utcai harcok Kijevben, a városközpontot lövi az orosz tüzérség

2022. február 26., szombat 05:53

Kijev több irányból is támadás alatt áll – jelentette szombat hajnalban az amerikai Fox televízió hírcsatornája. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki elutasította, hogy kimenekítsék, úgy fogalmazott, most dől el a főváros sorsa.

A televízió helyszíni tudósítója arról adott hírt, hogy az ukrán fővárosban hangos robbanásokat lehet hallani. Különösen hevesek a harcok a hárommilliós város északi és nyugati részein. Az ukrán hatóságok is jelezték, hogy az orosz csapatok átlépték a város határát – írja az MTI. A Fox szerint Kijevet több irányból éri támadás. A CNN tudósítója arról számolt be, hogy nem látja jelét lakott területek célzott támadásának, de mindenhonnan robbanásokat hallani. A Guardian szerint egy olyan metróállomás közelében is összecsapások zajlanak, ahová rengeteg civil menekült.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek éjjel arra figyelmeztetett, hogy az országot megtámadó orosz csapatok az éjszaka folyamán megpróbálják lerohanni Kijevet.

A főváros sorsa most dől el. Az ellenség minden erejével azon lesz, hogy megtörje ellenállásunkat. Ma éjjel arra készülnek, hogy lerohanják Kijevet

– hangoztatta Zelenszkij. Az ukrán elnök arra kérte az ukránokat, hogy ahol csak lehet, tartóztassák fel az ellenséget. Több médium – például az amerikai NBC televízió – úgy idézte őt, hogy „Ukrajna sorsa most dől el”. A sajtóhírek arról is szólnak, hogy az ukrán férfiak egymás után csatlakoznak a hadsereghez.

A Washington Post szerint az Egyesült Államok a CIA-n keresztül korábban Zelenszkijnek felajánlotta, hogy kimenekítik a fővárosból, de az ukrán elnök elutasította azt. Mint a lap fogalmazott, még januárban közölték vele, hogy ő Moszkva első számú közellensége, és rögtön utána a családtagjai jönnek.

Az ukrán hadsereg közben a Facebookon arról számolt be, hogy az orosz erők támadást indítottak egy katonai támaszpont ellen a fővárosban, de visszaverték őket. Az ukrán haderő bejegyzése szerint az orosz csapatok az éjszaka folyamán a város egyik ütőerének számító Győzelem sugárúton is támadást indítottak, de állítólag ott is feltartóztatták őket.

Az Interfax ukrán hírügynökség pedig arról ír, hogy orosz egységek megpróbálják elfoglalni az ukrán főváros egyik áramtermelő állomását.

Az ukrán haderő azt is bejelentette, hogy megsemmisítettek egy Szu-25 típusú orosz harci gépet és egy Il-76 típusú katonai szállítógépet, amely szerintük orosz katonákat akart Ukrajnába juttatni. A Kijev térségében lévő Vaszilkiv környékén az ukrán fegyveres erők orosz helikopter lelövéséről is hírt adtak.

A kijevi régióban fekvő Vaszilkivben súlyos harcok folynak. A megszállók ejtőernyősöket próbálnak bejuttatni. Dicsőség az ukrán hadseregnek! Dicsőség a légierőnek!

– fogalmazott az ukrán haderő a Facebookon.

Egy szemtanú arról számolt be a Reuters hírügynökségnek, hogy puskaropogás hallatszott az ukrán főváros, Kijev kormányzati negyedének közelében is. A hírügynökség tudósítója szerint a városközpontból tüzérségi támadás zaja hallatszik, és két rakéta csapódott be Kijev területén.

A városvezetés úgy tudja, hogy az egyik egy lakóépületet talált el.

Kijevi tisztségviselők figyelmeztették a lakosokat, hogy keressenek menedéket, kerüljék az ablakokat és az erkélyeket, illetve tegyenek meg minden óvintézkedés a leomló törmelék és a lövedékek ellen.

Eközben az ukrán hadsereg közölte, hogy pénteken légicsapások érték Szumi, Poltava és Mariupol környékét: az oroszok a Fekete-tengerről indítottak Kalibr-rakétákat a térségek ellen.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadója elmondta: kemény harcok zajlanak Mariupol környékén, és Herszon, Odessza, valamint Mikolajiv közelében is összecsapások vannak.

Mariupol semmiképp sem fogja megadni magát, nem fogják elfoglalni

– szögezte le.

Az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz csapatok elfoglalták az Ukrajna délkeleti részén található Melitopol városát.

A Sky News brit hírcsatorna közben az NBC-re hivatkozva azt jelentette, hogy Kazahsztán, Oroszország egyik legközelebbi szövetségese visszautasította, hogy katonákat küldjön és részt vegyen az Ukrajna elleni offenzívában. A kazah vezetés azt is közölte, hogy nem ismeri el független államként a kelet-ukrajnai szakadár „népköztársaságokat”. Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács üdvözölte a kazah döntést – jelentette a Sky News.

(Via MTI)

(Borítókép: Lángok Kijevben 2022. február 26-án. Fotó:  Gleb Garanich / Reuters)

Rovatok