Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán elnök szerint brutális volt az előző éjszaka

2022. február 27., vasárnap 09:26

Vasárnap reggel videót tett közzé az ukrán elnök, amelyben azt mondta: az előző éjszaka brutális volt.

Közlése szerint az orosz csapatok  gyakorlatilag „mindent támadtak” az éjjel. Több alkalommal is rakétatámadást intéztek olyan civil létesítmények ellen, amelyeknek még a közelében sincsenek katonai célpontok – mondta, utalva többek közt arra, hogy a vaszilkovi olajtározó ellen, valamint a kijevi radioaktív hulladéktároló, valamint más civil célpontok ellen is rakétacsapást hajtottak végre.

Oroszország hiába vár Ukrajnára Minszkben

Vasárnap reggel a Kreml közölte, hogy az orosz békedelegáció megérkezett Minszkbe és ugyanide várják az ukránokat is, ha tárgyalni akarnak egy fegyverszünetről. Volodimir Zelenszkij azt mondta: ha az oroszok nem törtek volna be a belarusz területekről is Ukrajnába, akkor hajlandóak lettek volna ott tárgyalni, de így szó sem lehet erről. Hozzátette: Ukrajna ettől függetlenül nyitott az oroszokkal való tárgyalásra, de csak olyan országban, amely nem részese az ellenük irányuló agressziónak – írja a Sky News.

A BBC ukrán nyelvű oldala szerint Zelenszkij név szerint említette Budapestet, Varsót, Pozsonyt, Isztambult és Bakut is, mint olyan tárgyalási helyszíneket, amelyek közül bármelyik megfelel a számukra.

Mindenkit várnak a harcra

A beszéddel párhuzamosan megjelent egy közlemény is az ukrán elnöki hivatal weboldalán. Ebben azt írták: 

Bárki, aki csatlakozni akar Ukrajna, Európa és a világ védelméhez, jöhet és csatlakozhat a harchoz, és vállt vállnak vetve harcolhat az ukránokkal az orosz háborús bűnösök ellen.

Ezzel összefüggésben idéztek egy 2016-os elnöki rendeletet is, amelyben arról rendelkeztek, hogy önkéntes alapon akár külföldi állampolgárok is csatlakozhatnak az ukrán fegyveres erőkhöz. A mostani közleményben azt írták: a jelentkezőkből egy külön nemzetközi légiót szervezne az ukrán védelmi minisztérium – írja a Guardian.

Nemrég egyébként az is kiderült, hogy a francia idegenlégióban szolgáló ukránok is hazatérhetnek, bár az nem egyértelmű, hogy a felszerelésüket vihetik-e magukkal. 

(Borítókép: Egy égő  olajraktár Kijevben a Vasylkiv katonai légibázis közelében 2022. február 27-én. Fotó: Maksim Levin / Reuters)

Rovatok