Index Vakbarát Hírportál

Rakétaindítást észleltek, Észak-Korea szerint csak műholdfejlesztési teszt volt

2022. február 28., hétfő 10:50

Több szomszédos ország rakétaindítást észlelt. Attól tartanak, Észak-Korea megújítja az atomfegyverekkel való kísérleteit.

Észak-Korea jelentős felderítőműhold-tesztet hajtott végre. Ezt az ázsiai ország állami médiája közölte azután, hogy több közeli állam is ballisztikus rakétaindítást észlelt vasárnap – írja az MTI. A drákói nemzetközi szankciók ellenére Phenjan januárban több rakétakísérletet hajtott végre, mielőtt a pekingi téli olimpiai játékok idejére felfüggesztette a teszteket.

Észak-Korea szerint a műholdteszt megerősítette a nagy felbontású fényképezési rendszer, az adatátviteli szisztéma és a helyzetvezérlő eszközök működési jellemzőit és pontosságát.

A katonai felderítő műhold kifejlesztése, a nemrégiben tesztelt hiperszonikus fegyverekkel, az egyik legfontosabb védelmi projekt, amelyet Kim DzsongUn észak-koreai vezető tavaly jelentett be.

Elemzők szerint a felderítő műhold kifejlesztése egyfajta kibúvót nyújt Phenjannak a betiltott interkontinentális ballisztikus rakéták teszteléséhez, mivel a nagy hatótávolságú rakéták ugyanazzal a technológiával működnek. Legutóbb január végén egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát próbáltak ki.

Az Amerikai Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán attól tart, hogy a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalások megtorpanása nyomán Észak-Korea megújítja atomfegyvereinek, illetve közepes hatótávolságú rakétáinak tesztelését.

Rovatok