Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok szerint Putyin újabb lépésekről rendelkezhet a béketárgyalások után

2022. február 28., hétfő 20:51

Immár ötödik napja tart a háború Oroszország és Ukrajna között. A két fél hétfőn tárgyalóasztalhoz ült, és béketárgyalásokat kezdeményezett, ám egyelőre nem tudtak megállapodni egymással.

Oroszország múlt csütörtökön indított támadást Ukrajna ellen, a harcok azóta zajlanak, és az oroszok már nem csak az ukrán fővárost, Kijevet támadják. Az áldozatok száma egyre csak növekszik, a konfliktusban már sok civil is életét vesztette.

A két fél béketárgyalást folytatott egymással a Belarusz határnál hétfőn, amellyel Kijev azt szerette volna elérni, hogy fegyverszünet legyen. Az első egyeztetés magyar idő szerint délelőtt fél 12-kor kezdődött, és a késő délutáni órákban ért véget, ám sokáig egyik oldal sem közölt részleteket az elhangzottakról, csak azt lehetett tudni, hogy a napokban újabb tárgyalás lesz, amelyet megelőzően a tisztviselők visszatérnek fővárosukba, hogy konzultáljanak az elhangzottakról.

Nem sokkal azután, hogy véget ért a hétfői béketárgyalás, hatalmas robbanás rázta meg Kijevet, Ukrajna fővárosát, amelyről videofelvétel is készült.

Oroszország ezt követően számolt be arról, hogy vannak olyan pontok, amelyekben haladást lehet elérni.

Leonyid Szluckij, az orosz delegáció tagja, az orosz alsóház külügyi bizottságának tagja a Rosszija 24 tévécsatornának közölte, hogy az ukrán fél hajlandó volt az aktuális kérdések részletes megvitatására és az orosz fél meghallgatására, és

szó esett a tűzszünetről és Ukrajna demilitarizálásáról is.

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője szerint a két-három nap múlva esedékes újabb tárgyalás során a felek ismét Belaruszban ülnek tárgyalóasztalhoz.

Több olyan pontot találtunk, amelyek alapján közös álláspontok prognosztizálhatók

– közölte Megyinszkij, hozzátéve, hogy a küldöttségvezetők konzultálnak a moszkvai és a kijevi vezetéssel a tárgyalási pozícióról.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy miután Vlagyimir Putyin kézhez kapta a béketárgyalás teljes összefoglalóját, az orosz elnök további lépésekről rendelkezhet hétfőn.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit percről percre közvetítésünkben találja.

(Borítókép: Ukrajna és Oroszország béketárgyalása Belaruszban 2022. február 28. Fotó: Sergei Kholodilin / BelTA / Handout / File Photo / Reuters)

Rovatok