Index Vakbarát Hírportál

Nem sugározhat többé két orosz tévécsatorna az Európai Unió területén

2022. február 28., hétfő 11:27

Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta sorra tiltják be az orosz médiumokat Európában. Az Európai Bizottság két hírügynökség, az RT és a Szputnyik sugárzásának betiltását rendelte el az unió egész területén.

Dezinformáció miatt betiltottuk két orosz hírügynökség műsorainak sugárzását az Európai Unió területén – jelentette be Josep Borell, az Európai Unió biztonságpolitikai főképviselője vasárnap.

„Ma döntő lépést tettünk annak érdekében, hogy az oroszok félrevezető propagandájának csapját Európában elzárjuk: a Russia Today és a Szputnyik sugárzásának betiltásával” – idézte Josep Borrellt a CNN. 

A hírt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megerősítette a Twitteren. Bejegyzésében azt közölte, a tiltás után az RT és a Szputnyik nem fogja tudni terjeszteni a Putyin háborúját igazoló hazugságokat.

További megoldásokat is keresünk arra, hogy kitiltsuk a mérgező és káros félretájékoztatást Európából

– írta az Európai Bizottság elnöke.

Nem előzmény nélküli a döntés

A Meta szombaton jelentette be, hogy az orosz államhoz köthető médiumok hirdetéseit nem engedélyezi a platformjain, és nem használhatják pénzszerzésre sem a felületeit. A YouTube viszont már tavaly decemberben letiltotta az orosz állami televízió (RT) német nyelvű adását, és a Google is közölte vasárnap, hogy az RT és számos más orosz érdekeltségű csatorna bevételszerzési lehetőségét szünetelteti alkalmazásaiban és a webhelyein. 

Ahogyan az Index is emlékeztetett rá nemrég, az RT csatornáját Ukrajna már 2014-ben elsötétítette, amikor az oroszok megszállták a Krím félszigetet. Több ország viszont csak mostanában, az ukrajnai invázióra válaszul lépett meg hasonlót: 

Oroszország csütörtökön indított támadást Ukrajna ellen, a háború azóta, immár ötödik napja zajlik. A háborús eseményeket percről percre közvetítjük, az Index hétfői beszámolóját ide kattintva olvashatja el.

(Borítókép: Russian Today logója. Fotó: Lionel Bonaventure / AFP)

Rovatok