Index Vakbarát Hírportál

Kiterjedt tilalmi zónával néz szembe az orosz légi forgalom

2022. február 28., hétfő 07:57

Az összes Európába irányuló járatát felfüggesztette az Aeroflot orosz légitársaság, miután az Európai Unió lezárta a teljes légterét minden orosz repülőgép előtt.

Az Aeroflot orosz légitársaság bejelentette, hogy hétfőtől felfüggeszti az Európába irányuló összes járatát azt követően, hogy az Európai Unió úgy döntött, teljes légterét lezárja minden orosz repülőgép előtt.

Az európai hatóságok által bevezetett légtérkorlátozások miatt az Aeroflot 2022. február 28-tól további értesítésig felfüggeszti az európai célállomásra közlekedő összes járatát

– jelentette be vasárnap este kiadott közleményében az orosz légitársaság.

Az Európai Unió vasárnap jelentette be, hogy Oroszország ukrajnai inváziójának megtorlásaként lezárja légterét az orosz légitársaságok elől, és erről az intézkedésről döntött több, nem uniós európai ország és Kanada is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egyre több európai ország utasítja el az orosz repülőgépeket; a BBC szerint a tegnapi 9 országhoz képest ma már majdnem minden európai ország bevezetett valamilyen légi szankciót Oroszországgal szemben. 

Azonban úgy tűnik, a szankciók még ennél is tovább mentek: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, lezárják az Európai Unió egész légterét az orosz repülőgépek előtt – számolt be a Sky News

Az orosz gépek ezentúl nem tudnak majd leszállni, felszállni vagy átrepülni az Európai Unió területén – mondta az Európai Bizottság elnöke. A tiltás vonatkozik – ahogy a Twitter-üzenetben áll – az oligarchák magángépeire is. 

Mivel számos ország már lezárta vagy bejelentette légterének lezárását, az orosz légi forgalom nagyon nagy repülési tilalmi zónával néz szembe, amely kerülőutakra kényszeríti a járatokat. Oroszország megtorlásként elkezdte kitiltani az olyan európai országokhoz kapcsolódó repülőjáratokat, amelyek az elmúlt napokban tilalomról hoztak döntést, mint például az Egyesült Királyság, Lettország, Litvánia, Észtország, Szlovénia, Bulgária, Lengyelország és a Cseh Köztársaság.

Az Aeroflot oldalán azt írják, az európai tiltás miatt több járatot is törölnek vagy felfüggesztenek az alábbi városokba a következő időpontig:

Oroszország február 24-én hajnalban indított támadást Ukrajna ellen, a háború már ötödik napja zajlik. A háborús eseményeket percről percre közvetítjük, az Index hétfői beszámolóját ide kattintva olvashatja el.

(Borítókép: Urbanandsport / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok