Index Vakbarát Hírportál

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elítéli az ellenzéki pártok kampányát

2022. március 1., kedd 16:31

Felháborítónak tartja és mélységesen elítéli a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) az anyaországi ellenzéki pártoknak az ukrajnai háborúval kapcsolatban folytatott kampányát, melynek kereszttüzébe a kárpátaljai magyarok kerültek – olvasható a szövetség elnökségének kedden közzétett nyilatkozatában.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy egyes ellenzéki pártok kérésünk ellenére kampánytémaként használják az amúgy is nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarságot, s az anyaországi és a határon túli magyarok közötti ellentétek szításával kívánnak szavazatokat gyűjteni a közelgő parlamenti választásokon

– közölte a KMKSZ. Azt is írták, hogy a kárpátaljai magyarság sok évtizedes elszakítottsága ellenére mindig is a magyar nemzet része, és örömmel fogadták „a magyar kormány nemzetegyesítési programját”. A KMKSZ úgy fogalmazott:

a jelenlegi helyzetben a legbölcsebb dolog, ha a határon túli magyar szervezetek és politikusok minősítgetése helyett a magyarországi közszereplők a segítségnyújtásra koncentrálnak.

A szövetség arra kéri a magyarországi pártokat és politikai szereplőket, hogy „a kárpátaljai magyarságot ne kezeljék kampánytémaként, s megnyilvánulásaikban legyenek tekintettel az itt élők nehéz helyzetére”.

Egy február 27-i közleményükben ugyanezt a kérést fogalmazták meg. A KMKSZ akkor köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak „mindazokért az erőfeszítésekért, amelyeket az ukrajnai háborús helyzetben a béke helyreállítása és a humanitárius helyzet enyhítése érdekében tesz”.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit percről percre közvetítésünkben  találja .

(Borítókép: Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség [KMKSZ] elnöke beszédet mond Beregszászon 2018. szeptember 8-án. Fotó: Nemes János / MTI)

Rovatok