Index Vakbarát Hírportál

Angela Merkel is megszólalt Putyin inváziója kapcsán

2022. március 1., kedd 14:14

Az orosz támadás megindítása óta egyszer szólalt meg Angela Merkel. A volt német kancellár, aki 16 éven át igyekezett jó viszonyt ápolni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, most „nagy aggodalommal és együttérzéssel” figyeli az ukrajnai történéseket.

Korábban beszámoltunk róla röviden, hogy Angela Merkel (CDU) szerint meg kell állítani Oroszország és elnöke, Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni háborúját.

Az exkancellár hozzátette: aggodalommal figyeli a kelet-európai háborús eseményeket, és minden erejével támogatja utódját, Olaf Scholzot (SPD) és Németország szövetségeseit az orosz elnök és az orosz hadsereg megállítására tett erőfeszítéseikben – írja a Der Spiegel.

Európa történetében jelentős fordulópont az oroszok mostani támadása a hidegháború után

mondta Merkel, aki egyébként folyékonyan beszél oroszul, hiszen az egykori Német Demokratikus Köztársaságban (NDK) nőtt fel, ahol kötelező volt az orosz nyelv.

Hozzátette: nincs indok arra, hogy a nemzetközi jogot ilyen nyilvánvalóan és durván megsértsék, és ezt a leghatározottabban elítéli.

Gondolataim és szolidaritásom az ukrán néppel és a Zelenszkij elnök vezette kormánnyal vannak ezekben a szörnyű napokban.

Andrij Melnik, Ukrajna berlini nagykövete azzal vádolta a német kormányt, hogy már feladta országa támogatását ezekben a nehéz időkben. Viszont február 27-én megosztott egy videót Twitteren, ahol a német parlament összes képviselője állva tapsolt, amikor elfogadták az Ukrajnának szánt mentőcsomagot.

A leköszönt kancellár megerősítette, hogy a német szövetségi kormány az Európai Unióval, az Egyesült Államokkal, a NATO-val és az ENSZ-szel közösen azon dolgozik, hogy minél hamarabb véget vessen a háborúnak. Merkel hivatali ideje alatt igyekezett fenntartani a kommunikációs csatornákat Putyinnal. 2014-ben, amikor Moszkva annektálta a Krím félszigetet, a volt kancellár komoly szankciókkal állt elő, viszont 

akkoriban még elképzelhetetlen lett volna egy Ukrajna elleni offenzíva megindítása.

Ugyanakkor úgy tűnhet – írja a Der Spiegel –, hogy Putyin elnök valamelyest tisztelte Angela Merkelt, hiszen a nyugati államok vezetőivel szemben Merkel és Putyin hasonló közegben nőtt fel, így Merkel pontosan ismeri azt a politikai morált és közeget, amely az orosz diplomáciát meghatározza.

(Borítókép: Angela Merkel 2021. október 15-én. Fotó: John Thys / AFP)

Rovatok