Index Vakbarát Hírportál

Itt vannak a legújabb térképek az orosz–ukrán háborúról

2022. március 1., kedd 22:32

Cikkünkben összeszedtük azokat a térképeket, amelyek az utóbbi egy-két napban készültek a Magyarország szomszédságában zajló háborúról. Az ENSZ már a menekültekről is térképet készített, kedd délután pedig Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök is egy furcsa térképet mutogatott.

A brit katonai hírszerzés térképen mutatta be, hogy pontosan mely területek ellen irányul jelenleg az orosz offenzíva.

A térképen szaggatott nyilakkal már azt is jelezték, hogy Északkelet-Ukrajnában, Szumi és Harkiv elfoglalása esetén merre haladhatnának tovább az oroszok. 

Rajtuk kívül az Institute for the Study of War nevű brit elemzőcég is készített egy térképet, ezek még a hétfő délutáni adatokat tükrözik.

Mivel az események percről percre zajlanak, ezért nagyon nagy a bizonytalanság ezeknél a térképeknél. A fenti térképen látható Mariupolt például már a híresztelések szerint teljesen elvágták az oroszok, és nemrég korridort kellett nyitni ahhoz, hogy a civilek elhagyhassák a várost.

Egy kedden készült térképen már Mariupol bekerítése is látható, illetve ennek a sajátossága az is, hogy időben is követhető, miként nyomultak előre az oroszok (pirossal a legelső inváziós nap, lilával pedig a keddi, még kevésbé megerősített események láthatók). 

A Guardian is közölt egy térképet, amelyen azt mutatják, hogy az orosz erők hogyan nyomulnak előre Ukrajnában. Ezen látható a 64 kilométeres orosz katonai konvoj is, amely Kijev felé tartott kedden, miközben Harkivot több rakétatámadás érte. Az oroszok délről is támadnak, a Fekete-tenger partján fekvő Mariupolt légitámadás érte szerda hajnalban – a polgármester szerint 11-en meghaltak és 128-an megsebesültek –, valamint a déli Herszon város ostroma is megkezdődött, és egyes források szerint az orosz csapatok már behatoltak a külvárosba.

AZ ENSZ menekülttérképet közölt, a lengyelek a szálláshelyeket is megjelölték 

Az ENSZ mindeközben menekülttérképet is közölt, amelyen az látható, milyen irányban hagyták el Ukrajnát eddig (a számok még a korábbi adatokat tükrözik, a világszervezet azóta összesen már 660 ezer menekültről tud).

A fenti térkép érdekessége, hogy az adatok szerint Magyarország a második legnagyobb, menekülteket befogadó ország a lengyelek után. Érdekesség továbbá, hogy ezen a térképen jelöltek még 129 ezer menekültet is, akik Oroszországba mentek a harcok kitörése után. 

Ezzel összefüggésben újdonság még az, hogy a Google-térképen például már az is látható állítólag, hogy Lengyelországon belül hol kaphatnak szállást a menekültek.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit percről percre közvetítésünkben találja.

(Borítókép: Ukrán katonák páncélozott szállító harcjárművel haladnak légiriadó alatt egy néptelen sugárúton Kijevben 2022. március 1-jén. Fotó: Vadim Ghirda / AP / MTI)

Rovatok